«Περιφερειακό ταραξία» χαρακτηρίζει την Τουρκία ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μετά την νέα πρόκληση για τα Ίμια.

«Για μία ακόμη φορά με τις απαράδεκτες δηλώσεις για τα Ίμια, η Τουρκία επιβεβαιώνει την πεποίθηση που κυριαρχεί γι´ αυτήν στο Δυτικό Κόσμο. Μια χώρα αυταρχικής διακυβέρνησης που παράγει αστάθεια κ’ ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Ένας περιφερειακός “ταραξίας” κ’  αβέβαιος σύμμαχος» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter, απαντώντας στη νέα τουρκική πρόκληση για τα Ίμια.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση σχετικά με την υπαγωγή «των νησίδων “Καρντάκ” στο Αιγαίο στο πρόγραμμα “Natura 2000” της Ε.Ε. από την Ελλάδα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω μιας νομικής οδού καθώς η Αθήνα το κάνει κατα κόρον.

Τόνισε δε πως «υπενθυμίζουμε πως χωρίς αμφιβολία οι βραχονησίδες “Καρντάκ” ανήκουν στην κυριαρχία της χώρας μας και δεν θα δεχτούμε καμιά κατάσταση που θα προκαλέσει η Ελλάδα».

Η απάντηση της Ελλάδας

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία,  εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες,  όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».