Οι Ευρωπαίοι στρίμωξαν τον μετριοπαθή Ερντογάν

Τελεσίγραφο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Χωρίς χειροπιαστή πρόοδο η Σύνοδος Κορυφής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:52
27/03/2018
Οι Ευρωπαίοι στρίμωξαν τον μετριοπαθή Ερντογάν
9
loading

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε με το μανδύα του... Ευρωπαίου στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα και  παρά τους φόβους ότι η Σύνοδος της Βάρνας θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε αγώνα μποξ ανάμεσα στην ΕΕ και τον Τούρκο Πρόεδρο, ευρωπαϊκές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματά της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών απεφεύχθησαν υψηλοί τόνοι και εντάσεις και φαίνεται πως υπήρξε συνεννόηση στα τρία βασικά πεδία στα οποία απαιτείται η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας: το μεταναστευτικό, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ενέργεια.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Τουρκίας κράτησε σχετικώς μετριοπαθή στάση, ήταν «ανοιχτός» και καθόλου αδιάλλακτος, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν ζήτησε την κατανόηση των Ευρωπαίων σε αυτήν που ο ίδιος παρουσιάζει ως «μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Εξάλλου, σε σχέση με τις κυπριακές και τις ελληνικές επιδιώξεις κι ειδικότερα στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν ισχυρή, σχολίαζαν ευρωπαϊκές πηγές, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με τις δηλώσεις των Γιούνκερ, Τουσκ και Μπορίσοφ.

Ο Ερντογάν επεδίωκε την επανεκκίνηση της διαδικασίας ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι αξίωναν απαντήσεις για διάφορα θέματα που τους θορυβούν και να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και τελικά η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας  ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει «χειροπιαστή» πρόοδος τη Δευτέρα στη Βουλγαρία.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Παραμένουμε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και επιθυμούμε να προχωρήσουμε ταχύτερα σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μετά το δείπνο εργασίας με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, που παρέθεσε η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ.

Από την άλλη, ο Τουσκ είπε πως εάν ερωτάται αν η σύνοδος κορυφής έφερε λύσεις, η απάντηση είναι όχι. Η ΕΕ συνεχίζει να ανησυχεί για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, επισήμανε και πρόσθεσε πως αναφέρθηκε σε όλες τις ανησυχίες των Βρυξελλών, που όπως είπε εκτείνονται σε έναν «μακρύ κατάλογο». Εξήγησε πως επέκρινε ιδίως την φυλάκιση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία -αναφερόταν και στους δύο έλληνες στρατιωτικούς- τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, με αφορμή την τουρκική προσπάθεια αποκλεισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τη δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία.

Όμως βαριά σύννεφα συνεχίζουν να σκιάζουν τη σχέση ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες - με ζητήματα όπως η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η επιχείρηση τουρκικών στρατευμάτων εναντίον μιας κουρδικής οργάνωσης στη βόρεια Συρία, οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο να θεωρούνται ορισμένα από τα κυριότερα.

«Σε όρους χειροπιαστών λύσεων, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», επέμεινε ο Τουσκ και υπογράμμισε πως «μόνο η πρόοδος στα ζητήματα αυτά θα επιτρέψει να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης».

Ο Ερντογάν επανέλαβε πριν από τη σύνοδο ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει «στρατηγικός στόχος» για την Τουρκία, μολονότι η διαδικασία χαρακτηρίζεται κλινικά νεκρή εδώ και μήνες. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επεδίωκε να εξαιρεθούν το ταχύτερο από τις βίζες οι Τούρκοι που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ.

Κανένα από τα δύο μέρη δεν είχε συμφέρον να εκτροχιάσει τον διάλογο. «Η ΕΕ είναι στρατηγικός εταίρος για την Τουρκία, θα ήταν σοβαρό λάθος να απομονωθεί η Τουρκία από την ΕΕ», σημείωσε ο Ερντογάν.

Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν, όπως προβλεπόταν, άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε ο Γιούνκερ.

Γιούνκερ για Έλληνες στρατιωτικούς: Να αποφυλακιστούν πριν το Πάσχα

Την άμεση αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών ζήτησε από την Τουρκία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , λίγο μετά τη λήξη της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα.

Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα, ει δυνατόν πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» είπε ο Γιούνκερ.

Συνεχίζοντας, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι για να μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία είναι ουσιαστικό να βελτιώσει τις σχέσεις της με δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Κύπρο και με την Ελλάδα.

«Είμαι αντίθετος με αυτούς που υποστηρίζουν, επιφανειακά μερικές φορές ή και δημαγωγικά ότι πρέπει να διακόψουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar rnwsperr

  Ήπιες δηλώσεις,τον Ερντογάν να μιλάει για ένταξη στην ΕΕ και κανένας ευρωπαίος να μην υψώνει τους τόνους για την εντός και εκτός συνόρων δικτατορία του Ερντογάν. Μόνο σε εμάς (που είμαστε και μέλος της ΕΕ) ξέρουν να εκτοξεύουν απειλές. Πότε θα φύγουμε επιτέλους από αυτήν την σαπίλα που μόνο να παίρνει ξέρει;;;

 2. avatar Ψευτοπαληκαράς

  Οι λεονταρισμοί του είναι για εσωτερική κατανάλωση. Κυβερνά μια χώρα σε διάλυση. Στο εξωτερικό δεν τον παίρνει.

 3. avatar Κατσούφης

  Ποιος στρίμωξε ποιόν? Οι γλύφτες Ευρωπαίοι τρέμουν τις απειλές του για το άνοιγμα των συνόρων, του δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ και κατεβάζουν τα παντελόνια στο δικτάτορα.....Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική στον επεκτατισμό της Τουρκίας....Με τις υγείες μας......

 4. avatar @@@@@@λεπού @@@@@

  ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΕΕ ΕΧΕΙ ΣΥΜΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΠΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΟ????? ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΟΠΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ Η ΑΠΟ ΗΠΑ????? ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΒΛΕΨΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ!!!!!

 5. avatar Ο Τπυρκος φιλος δεν πιανεται

  Φιλοτιμες οι προσπαθειες των εκπροσωπων της ΕΕ.Μονο που αγνουν αυτο που ελεγε ο παππαυς μου .*Ο Τπυρκος φιλος δεν πιανεται* οσες ιλοτιμες προσπαθειες και αν καταβαλλουν.

 6. avatar PerMan

  Πριν πάει στην Βάρνα μιλούσε για τα σύνορα της καρδιάς του (μέχρι την Βιέννη;), απαιτούσε να επιστραφούν 152 ή 156 Ελληνικά νησιά στην Τουρκία ( μόνο;), εμβόλιζε μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα Ελληνικό πολεμικό σκάφος, απειλούσε να μας πνίξει με τους λαθρομετανάστες, αν χρειαστεί να χυθεί αίμα (δικό του και δικό μας) θα το κάνει, δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη (μόνο τα λεφτά), πουλά τσαμπουκά σε μια ξένη ΑΟΖ, μας κοροϊδεύει ότι πολέμησε τον ISIS (έκανε χρυσές μπίζνες μαζί τους), και και και..................
  Και μιλάμε σε βάρος δύο Ευρωπαϊκών κρατών, γείτονες, την Ελλάδα και την Κύπρο.
  Άι σιχτίρ μπουνταλά.

 7. avatar kraf

  Του ε[email protected]σ@. την περδικα αυτος περνει σιγα σιγα αυτο που θελει και δεν ακουει καναναν και καλα κανει . Οχι σαν τους δικους μας διαχρονικα που το μονο που κανουν ειαι να δεινουν και ποτε να μην περνουν ΤΙΠΟΤΑ.

 8. avatar ´Ιο

  Άκουσε κανένας να λένε οι της ΕΕ ότι τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου ειναι και Ευρωπαϊκά ; Απλά βρείτε τα μαζι τους αυτα εγω άκουσα . Οσο για τους δυο Ελληνες στρατιωτικούς η απαγωγή τους αυτόν τον σκοπό είχε να τους γυρίσει και να κανει τον καλο .

 9. avatar ελεος ρε σεις στο ΝΒ

  Στριμωξαν τον Ερντογαν???
  Ποσο πλατη στο καθεστως πια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει