Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησαν τα πολιτικά κόμματα στο πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο.

«Εύκολες προεκλογικές εξαγγελίες» χαρακτήρισε τις προτάσεις της ΝΔ η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

«Περιμένουμε με ενδιαφέρον το Ζάππειο 4 γιατί το σημερινό Ζάππειο 3 δεν ήταν παρά η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Σαμαρά να εξηγήσει τις ανακολουθίες, τις ασυνέπειες και τις αντιφάσεις του σε σχέση με το Ζάππειο 1 και το Ζάππειο 2», σχολίασε η κ. Γεννηματά.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Σαμαρά ότι δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την κυβέρνηση της ΝΔ και «για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τη χώρα» τον Οκτώβριο του 2009.

«Αντί ο κ. Σαμαράς να τοποθετηθεί σε σχέση με τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει ήδη παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για το πως θα μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση τον Ιούνιο, για την κοινωνική πολιτική, για την ανεργία των νέων, για το κοινωνικό δίκτυ προστασίας, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους υπερχρεωμένους επαγγελματίες, για τη διευθέτηση των δανείων, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού του φτωχού, σιώπησε ή σιωπηρά υιοθέτησε προτάσεις που έχει ήδη εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε.

Επισήμανε τέλος ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υπέπεσε στο ασυγχώρητο ατόπημα» των «τζάμπα υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα». «Οι εποχές όμως άλλαξαν. Οι πολίτες καταλαβαίνουν», κατέληξε.

Για «κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ» έκανε λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ από τον Αντ. Σαμαρά στο Ζάππειο.

«Ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανίσει ως «νέο μοντέλο» την επιτάχυνση στον γνώριμο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδήγησε ήδη σε τροχιά χρεοκοπίας τη λαϊκή οικογένεια και στη βαθιά οικονομική κρίση, ενώ επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερα βάσανα χωρίς τέλος για το λαό, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κατηγόρησε παράλληλα τον κ. Σαμαρά ότι με την ομιλία του «εμφανίστηκε να «ξέχασε» το νέο τσάκισμα της λαϊκής οικογένειας με τη δανειακή σύμβαση, που η ΝΔ συνυπέγραψε στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ με τη διακήρυξη για καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε «να συσκοτίσει αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση που οδήγησε ήδη στην υπερχρέωση του κράτους μέσα από τα κρατικά πακέτα και τις φοροελαφρύνσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους απ’ όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τις δαπάνες για σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά και για την εξαγορά και την ομηρία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα».

«Η Ελλάδα είναι πράγματι μια πλούσια χώρα σε ορυκτό πλούτο, ενεργειακές πηγές, παραγωγικές δυνατότητες στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα, με εξειδικευμένους εργαζόμενους», σημειώνει το ΚΚΕ. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι δυνατότητες αυτές δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού «όσο κριτήριο της ανάπτυξης παραμένει η καπιταλιστική κερδοφορία, όσο βαδίζουμε στη ζούγκλα του ανταγωνισμού, την άναρχη και ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη».

«Αμετανόητο υποστηρικτή των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου, των μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της μείωσης της φορολογίας για το κεφάλαιο» χαρακτηρίζουν τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ – EKM.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, το κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο που προτείνει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ είναι μια νέα αναδιανομή του πλούτου προς τους οικονομικά ισχυρούς, με διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και διάλυση της κοινωνίας.

Καταλογίζουν ακόμη στον πρόεδρο της ΝΔ ότι για τις τράπεζες προτείνει την ίδια συνταγή της κοινωνικοποίησης των ζημιών και της ιδιωτικοποίησης των κερδών, ενώ υποσχέθηκε νέα μείωση φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών στο 15%, συνεχίζοντας την πολιτική Παπανδρέου (από το 24% στο 20%).

Όπως υπογραμμίζουν επίσης, ο κ. Σαμαράς «συμφωνεί στην περαιτέρω μείωση μισθών, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σύμφωνα με τις μνημονιακές του δεσμεύσεις», ενώ «θα ολοκληρώσει τη διάλυση των δημόσιων αγαθών, την ιδιωτικοποίησή τους, το κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων».

Κατηγορούν παράλληλα τον πρόεδρο της ΝΔ πως «ψεύδεται ότι θα αποκαταστήσει τις χαμηλότερες συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα τη στιγμή που ο ίδιος έχει ψηφίσει την παραπέρα άγρια περικοπή (τουλάχιστον 8 δισ.) αυτής της κατηγορίας δημόσιων δαπανών».

Για προεκλογικές ρουκέτες έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας την παρουσίαση των οικονομικών θέσεων της ΝΔ. «Ο κ. Σαμαράς μιλάει πολύ, αλλά επί της ουσίας δεν λέει τίποτα. Ο κ. Σαμαράς υπόσχεται πολλά, αλλά δεν πείθει κανέναν. Τα καταστροφικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με το μνημόνιο, που φέρει και τη δική του υπογραφή, είναι η πραγματική εικόνα της παράταξής του. Όλα τα άλλα είναι προεκλογικές ρουκέτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Αδιόρθωτο» χαρακτήρισε τον Αντ. Σαμαρά ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης. «Πριν τρεις μήνες ο κύριος Σαμαράς, ως μέλος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, δεν ήταν ικανός να βρει 350 εκατομμύρια ευρώ που του ζητούσε η τρόικα για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και γίναμε διεθνώς ρεζίλι. Σήμερα, στο Ζάππειο ΙΙΙ ο κύριος Σαμαράς, αδιόρθωτος όπως και ο κύριος Βενιζέλος, μοίρασε πάλι δισεκατομμύρια, υποσχόμενος δήθεν περικοπές της δημόσιας σπατάλης. Αν δεν μπορεί να βρει 350 εκατομμύρια όταν του το ζητάει η τρόικα, πως βρίσκει δισεκατομμύρια να μοιράζει προεκλογικά;», διερωτήθηκε.

«Ο λαϊκισμός των μαγικών λύσεων του κ. Σαμαρά, οδηγεί στην υιοθέτηση μέρους μόνον των μεταρρυθμίσεων – για τις οποίες, βαρετά επαναλαμβάνουμε, έχουμε δεσμευθεί και τις έχει ανάγκη η χώρα μόνο και μόνο γιατί δεν επιθυμεί να ενοχλήσει τα οργανωμένα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό δημόσιο και την οικονομία», σχολίασε η Δράση.