«Τα συλλαλητήρια είναι έκφραση δημοκρατικού δικαιώματος και εγώ το χαιρετώ. Το κακό είναι πως υπάρχει κακή πληροφόρηση. Ο διοργανωτής των συλλαλητηρίων του 1992 σήμερα λέει πως πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Στη πλειονότητά τους όσοι συμμετείχαν είχαν καλές προθέσεις γιατί ένιωθαν πως τους παίρνουν ένα κομμάτι της ταυτότητάς τους» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή «Αυτοψία» του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha».

«Κάποιοι από αυτούς (τις κομματικές ηγεσίες) που μου κουνάνε το δάχτυλο σήμερα πριν μερικά χρόνια ήθελαν να δώσουν το όνομα Μακεδονία χωρίς καν να είναι σύνθετη η ονομασία. Δεν με ενδιαφέρει πόσος κόσμος πήγε στα συλλαλητήρια. Με ενδιαφέρει πως υπάρχει κόσμος που συγκινείται από αυτή την ιστορία. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξέρουν πως η γεωγραφία δεν προσδιορίζει την πολιτιστική ταυτότητα. Είναι επικίνδυνοι, όμως, οι ακροδεξιοί που λέγανε φέρε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια» τόνισε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ηθικό δικαίωμα στο να ονομάζονται Μακεδονία. Υπάρχει γεωγραφικό δικαίωμα. Η κληρονομιά της Μακεδονίας είναι Ελληνική. Αυτό είναι που ενοχλεί. Ο αλυτρωτισμός. Το να λύσουμε τα προβλήματα σημαίνει πως ξαναφτιάχνουμε τα Βαλκάνια της συνεργασίας και της φιλίας. Εμείς πρώτοι δε θέλουμε την αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Πρέπει να βλέπουμε το μέλλον».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο τι θα γίνει στην ελληνική βουλή όταν πάει η συμφωνία προς ψήφιση. «Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη βουλή. Θα την ψηφίσει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του θα έχει την πλειοψηφία αν για παράδειγμα απέχουν οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να ψηφίσουν μια συμφωνία όπως αυτή που θα φέρουμε. Όπως τα μέτρησα εγώ τα κουκιά θα έχει πάνω από 150 ψήφους».