Η ενίσχυση και η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, την καινοτομία, τη βιολογική γεωργία, την πιστοποίηση, τις υδατοκαλλιέργειες και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη με την Ισραηλινή ομόλογό του Ορίτ Νοκέντ.

«Διαπιστώθηκε πρόοδος στις σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών στον αγροτικό τομέα, ενώ μιλήσαμε και για τις δυνατότητες που προσφέρει ο εμπορικός δρόμος Ελλάδας-Ισραήλ με διαμετακομιστικό κέντρο τη Μακεδονία» δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε πως συμφωνήθηκε να συγκληθεί τον Ιούνιο η 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για αγροτικά θέματα των δυο χωρών. Ο υπουργός ευχαρίστησε την κ. Νοκέντ για την επίσκεψή της στην Ελλάδα, σημειώνοντας τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δυο λαούς.

Ως «καρποφόρα» χαρακτήρισε τη συνάντηση η κ. Ορίτ Νοκέντ, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία θα συνεχισθεί.

«Το Ισραήλ, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια μοντέρνα αγροτική τεχνολογία με γνώσεις τις οποίες στο πλαίσιο της συνεργασίας μας μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πράξη» είπε.

Η κ. Νοκέντ δήλωσε εντυπωσιασμένη με όσα της ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, σχετικά με τα μέτρα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας, χαρακτηρίζοντάς τα, ως σημαντικά βήματα για την οικονομική ανάπτυξη.

Η υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην περιοχή Καρμίλ και εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας θα καταφέρει να βγει από τα προβλήματά της.

Στη διάρκεια της συνάντησης, από την ελληνική πλευρά, σημειώθηκε πως θα μπορούσε να προχωρήσει η αμοιβαία αναγνώριση προτύπων πιστοποίησης και να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία στον ερευνητικό τομέα σε όφελος των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας των δυο χωρών.

Στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας, πέραν της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για συνεργασία των δυο χωρών σε διεθνή δίκτυα διανομής αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και να δοθεί συνέχεια στο θέμα της παροχής τεχνογνωσίας από το Ισραήλ.

Στόχος ο σχεδιασμός συστημάτων ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης και η δημιουργία πρότυπων διαμετακομιστικών σταθμών αγροτικών προϊόντων σε περιοχές που συγκεντρώνουν παραγωγικό ενδιαφέρον και μπορούν να αποτελέσουν εξαγωγικά κέντρα.