Η ανασύνταξη και ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στις εβδομάδες που απομένουν ως τις εκλογές 2012, είναι ο στόχος του Ευ. Βενιζέλου και σύμφωνα με συνεργάτες του αποτελεί καλή βάση αφετηρίας ο αριθμός της συμμετοχής στην προχθεσινή διαδικασία. Μία συμμετοχή κοντά στις 240.000 την οποία ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος στις μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις του έχει χαρακτηρίσει ανέλπιστα υψηλή.

Αναλυτικά στοιχεία πάντως , δηλαδή τα αποτελέσματα της συμμετοχής και το ποσοστό του Ευαγ. Βενιζέλου ανά περιοχή θα τα μάθουμε επισήμως σε περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, αφού η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης χθες ανακοίνωσε επίσημα μόνο τα πανελλαδικά στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι ψήφισαν 236.151, έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 230.105 από τα οποία άκυρα ήταν τα 1384, λευκά τα 4.662 και τον Ευ. Βενιζέλο ψήφισαν 230.105 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος συγκέντρωσε ποσοστό 97,43%!

Οι αλλαγές που θα γίνουν σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την έκβαση της συνάντησης που θα έχουν σήμερα (άγνωστο αν θα γίνει πριν ή μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι) ο Ευαγ. Βενιζέλος με τον γραμματέα του κόμματος Μ. Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν ο κ. Καρχιμάκης παραιτηθεί, τότε ο κ. Βενιζέλος θα πάει άμεσα σε εκλογή νέου γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέσα από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Αν όμως ο κ. Καρχιμάκης δεν παραιτηθεί, τότε είναι πιθανό ο κ. Βενιζέλος να συγκροτήσει μία 50μελή εκλογική επιτροπή όπου θα χωρέσουν παλιοί και νέοι, παπανδρεϊκοί και βενιζελικοί και οι αλλαγές θα προκύψουν μετά τις εκλογές, στο συνέδριο του Ιουνίου.

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως, έχει στα χέρια του εισηγήσεις για ραγδαίες αλλαγές και μάλιστα σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να δώσει την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει από την περίοδο Παπανδρέου.

Εισηγήσεις που λένε ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών πρέπει να έχει ορίσει το νέο εκπρόσωπο Τύπου, τον νέο διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, το νέο διευθυντή του γραφείου του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, νέο γραμματέα της επιλογής του και νέο Πολιτικό Συμβούλιο.

Άλλες εισηγήσεις όμως του λένε ότι η συγκρότηση μίας πολυσυλλεκτικής εκλογικής επιτροπής σε αυτή τη φάση, θα εκληφθεί ως περισσότερο ενωτική κίνηση και επειδή αυτό έχει ανάγκη σήμερα το κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να πάει σε αυτήν τη λύση, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι κατά της ανανέωσης για την οποία επίσης πολλοί δικοί του πιέζουν.

Η ανακύκλωση των ονομάτων σε αυτή τη φάση δε συνιστά είδηση και όλα θα εξαρτηθούν απ΄το εάν ο κ. Βενιζέλος επιλέξει τη λύση της ρήξης με το παρελθόν και της ανανέωσης ή του «όλοι μαζί και ότι προκύψει». Σε κάθε περίπτωση σήμερα ή αύριο, όποια λύσει και να επιλέξει ο νέος αρχηγός θα μάθουμε τον νέο εκπρόσωπο Τύπου, τον νέο διευθυντή του ΠΑΣΟΚ και το νέο διευθυντή του γραφείου του κ. Βενιζέλου στην Ιπποκράτους.