Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, καθώς σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η ανταπόκριση στη δημόσια πρόσκληση των επενδυτών που κατείχαν ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο ξεπέρασε το 95%. Σύμφωνα με πληροφορίες ικανοποιητική κρίνεται και η συμμετοχή στο PSI των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο.

Εκτιμάται πως από τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές συνολικής αξίας 206 δισ. ευρώ (ελληνικού και ξένου δικαίου) στο κούρεμα μετέχει εθελοντικά περίπου το 85% ή πάνω από 175 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας πρόσκλησης θα ανακοινωθούν αύριο στις 8 το πρωί στην ιστοσελίδα greekbonds.gr. Εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει συνέντευξη τύπου στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα αναφερθεί διεξοδικά σε όλα τα ζητήματα.

Στη 3 το μεσημέρι θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup για να εξουσιοδοτήσει την Ελλάδα να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) οι οποίες θα δεσμεύσουν τους ομολογιούχους να εναρμονισθούν με την απόφαση των επενδυτών που πλειοψήφησαν και αποδέχθηκαν τους όρους του PSI.

Από την απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί η γνωμοδότηση της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) για το εάν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Η ενεργοποίηση των CACs αναμένεται να συνοδευτεί με περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοστασίου. Ωστόσο, στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των παλαιών με τα ελληνικά ομόλογα και θα υπάρξει αυτόματα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στις 12 Μαρτίου θα συγκληθεί στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εγκρίνει το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας. Το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει για το ίδιο θέμα στις 15 Μαρτίου.