«Πρέπει να προσέξουμε να μην καταστρέψουμε την κοινωνία» επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ενώ αναδεικνύει την ανάγκη να γίνει καλύτερη κατανομή των βαρών και να βρεθεί η σωστή ταχύτητα για τις μεταρρυθμίσεις. Τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και απορρίπτει τις εισηγήσεις περί «παραδείγματος της Αργεντινής».

«Πλησιάζουμε τα όριά μας. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να υποστούν μείωση μισθών 30-40%. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν πάρει δάνεια, τα οποία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν» τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου και επισημαίνει ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.

Αναφέρεται, ωστόσο και στις επιτυχίες της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια, όπως η μείωση του ελλείμματος κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και η ανάκτηση του ενός τρίτου της ανταγωνιστικότητας που είχε η χώρα, πριν από την εισαγωγή του ευρώ.

«Θα επιθυμούσα, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να έβρισκαν μεγαλύτερη αναγνώριση. Κάποιοι παρατηρητές δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να μεταρρυθμίσεις μια χώρα τελείως. Και αυτό κάνουμε. Μεταρρυθμίζουμε τα πάντα.

Το φορολογικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας», λέει ο υπουργός Περιβάλλοντος και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει προοπτική, εάν δεν παίρνουμε μόνο μέτρα λιτότητας, αλλά επενδύουμε παραδείγματος χάρη στις εναλλακτικές πήγες ενέργειας. «Γι’ αυτό πρέπει να βρεθούν ευρωπαϊκά χρήματα. Τότε, μπορεί και η διάθεση των αγορών να αλλάξει» δηλώνει.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου απορρίπτει κατηγορηματικά το «παράδειγμα της Αργεντινής», για την Ελλάδα. Σε σχετική ερώτηση, εξηγεί ότι, σε περίπτωση πτώχευσης της χώρας και εξόδου από την ευρωζώνη, θα υπήρχαν ουρές στις τράπεζες, ο στρατός και η αστυνομία θα έπρεπε να παρέμβουν, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τα προϊόντα εισαγωγής, όπως τα καύσιμα και τα φάρμακα και θα ξεσπούσε χάος.

«Μια χρεοκοπία, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρώπης. Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης, αν εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί» επισημαίνει και όταν ερωτάται αν πρέπει να μετατεθούν οι εκλογές, δηλώνει: «Θα ήταν καλό, αν δινόταν περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ο κόσμος πρέπει να νιώσει ότι κάτι αλλάζει».

Σε ό,τι δε αφορά την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει λόγο για μια απόφαση, η οποία καθιστά δυνατό ένα νέο ξεκίνημα, διασφαλίζει τη χρηματοδότησή μας και σηματοδοτεί προς τους πολίτες ότι κάποτε θα προχωρήσουμε και πάλι μπροστά.