Διαγωνισμό γλυπτών μνημείων για Μακρόνησο και Γυάρο διοργανώνει το ΚΚΕ

Μια από τις δράσεις του Περισσού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του κόμματος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:27
24/11/2017
Διαγωνισμό γλυπτών μνημείων για Μακρόνησο και Γυάρο διοργανώνει το ΚΚΕ
18
loading

Όπως γνωστοποίησε με σχετική του ανακοίνωση του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκηρύσσει ανοικτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό δημιουργίας Γλυπτών Μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου.

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στους Εικαστικούς Καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να αναδείξουν το μεγαλείο της ακαταμάχητης λαϊκής θέλησης και δύναμης, όπως εκφράστηκε από τους αλύγιστους της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Μακρόνησος, που λειτούργησε από το 1947 ως το 1953, πέρασε στην ιστορία ως χώρος απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων, μέχρι φυσικής εξόντωσης, για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος.

Η Γυάρος ή αλλιώς το «Νταχάου της Μεσογείου», από το 1947 έως το 1962 λειτούργησε ως τόπος φυλακών και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και από τη Χούντα των συνταγματαρχών, το 1967», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Και προστίθεται: «Σήμερα, 70 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Μακρονήσου και της Γυάρου, ως φοβερών τόπων μαρτυρίων, στέκουν -σε πείσμα κάθε είδους συμβιβασμένου απολογητή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος- ως ανεξίτηλα μνημεία πείρας, γνώσης και απόδειξης ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το λαό, όταν αυτός αποφασίζει να παλέψει και να κατακτήσει το δίκιο του.

Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τιμά τα 100 χρόνια δράσης του, 100 χρόνια αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Γλυπτών Μνημείων στην Μακρόνησο και τη Γυάρο καταθέτοντας τις προτάσεις τους, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού».

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίζεται επιτροπή από τους:

 1. Γόντικα Δημήτρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
 2. Δαραδήμο Μπάμπη, γλύπτη
 3. Κώτσιου Ντίνα, καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
 4. Μελά Εύα, πρόεδρο Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
 5. Τζέρμπου Αλεξάνδρα, ιστορικό τέχνης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar ΔΗΜ. ΤΑΤΑΚΗΣ

  Και οι μέρες έρχονται και παρέρχονται η μία μετά την άλλη, οι πόνοι γίνονται αβάσταχτοι, οι παραισθήσεις μόνιμος σύντροφος, γύρω από τους αστράγαλους σχηματίζονται δακτύλιοι από αίμα. Ο Τατάκηςτραβούσε πια για το 20ήμερο. Η ψυχή παλεύει με το σώμα, τους πόνους και την κόπωση του μαρτυρίου. 30ή, 31η, 32η, 33η μέρα. Η επίσημη γνώμη των γιατρών της ΣΦΑ ήταν πως κανείς δεν μπορούσε να υπερβεί εκ φύσεως τις 12-15 μέρες ενός τέτοιου μαρτυρίου. Και όμως, οΤατάκης έμεινε όρθιος 33 ολόκληρες μέρες και νύχτες. Δεν έσπασε. Δεν υπέγραψε.

  Οταν οι δήμιοί του τον ρώτησαν «γιατί το έκανες αυτό, Τατάκη;» εκείνος απάντησε:
  «Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».

 2. avatar ΔΗΜ. ΤΑΤΑΚΗΣ

  Οταν στις 8 του Ιούνη 1949 έφτασε ξανά στη ΣΦΑ, οι δεσμοφύλακες του επιφύλασσαν ένα ιδιαίτερο μαρτύριο, σχεδιασμένο να τον εξοντώσει, είτε ψυχικά είτε σωματικά: Την ορθοστασία μέχρι θανάτου!
  Επρόκειτο για ένα ιδιότυπο και ταυτόχρονα διεστραμμένα απάνθρωπο βασανιστήριο: Ο κρατούμενος ριχνόταν αρχικά στη θάλασσα φορτωμένος με όλα τα πράγματα ως το λαιμό. Κατόπιν, και αφού μουσκευόταν μέχρι το μεδούλι, στηνόταν όρθιος, ακίνητος και αμίλητος, με δύο φρουρούς να τον επιτηρούν μέρα-νύχτα, μην επιτρέποντάς του να καθίσει ούτε στιγμή ή να μιλήσει με κανέναν. Μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού του επιτρεπόταν να καθίσει, και αυτό μόλις 5 λεπτά, αυστηρά, με το ρολόι.
  Ταυτόχρονα με τη σωματική κόπωση, ο κρατούμενος έπρεπε να δέχεται βουβά και όλες τις προκλήσεις, τους εξευτελισμούς, τις ύβρεις των δεσμοφυλάκων-βασανιστών του.
  Το όλο μαρτύριο λάμβανε χώρα πάνω σε έναν βράχο, στην παραλιακή ακτή της ΣΦΑ, μπροστά στις σκηνές των χιλιάδων κρατουμένων της Μακρονήσου.

 3. avatar ΔΗΜ. ΤΑΤΑΚΗΣ: Οι κομμουνιστές έχουν τα δικά τους πλάνα να ξεπεράσουν

  Μήτσος Τατάκης, Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΟ, που δολοφονήθηκε στις 9 προς 10 Γενάρη του 1950 με φρικτά βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες. Δε λύγισε.
  https://atexnos.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc-%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%b4/

 4. avatar ΔΣΕ

  Τον Μάρτη δημιουργείται η ΣΦΑ (Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών) για τα Εκτακτα Στρατοδικεία. Εποίσης δημιουργείται το Στρατόπεδο Πολιτικών Εξορίστων.
  Τον Νοέμβρη αρχίζει το μεγάλο όργιο βασανισμών στη ΣΦΑ που συνεχίστηκε μέχρι τον Γενάρη του 1950 οπότε δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ήρωα Δημήτρη Τατάκη, συνδικαλιστικό στέλεχος των ναυτεργατών.
  https://atexnos.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc-%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%b4/
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8742560

 5. avatar Ο Κομμουνιστής.

  Τα νησιά που υπέφεραν οι περήφανοι έλληνες κομμουνιστές και όχι μόνο, θα έπρεπε να είναι ορισμένα χρόνια τώρα ως ΄΄Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς΄΄ και να τα επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες ξένοι τουρίστες κάθε χρόνο. Όλα τα σχολεία θα έπρεπε να πηγαίνουν εκδρομές εκεί για να δούν τα παιδιά ποίοι πολέμησαν τον φασισμό . Εκεί μαρτύρησαν οι σύντροφοι γιατί ήθελαν να αλλάξουν προς το καλύτερο τον κόσμο μας, και μαρτύρησαν ακριβώς, γιατί είχαν τα κότσια να προσπαθήσουν.
  Οι υπόλοιποι ήσασταν σπίτια σας και περιμένατε από εμάς τους περήφανους έλληνες κομμουνιστές να καθαρίσουμε για να ζήσετε εσείς ελεύθεροι και εμείς ατιμασμένοι.....

 6. avatar Μστ

  Το ΚΚΕ ας σταματήσει να καπηλεύεται τους αγώνες και τα βασανιστήρια των κομμουνιστών, γιατί ήταν το κόμμα που τους πρόδωσε στον εμφύλιο, με τη συμφωνία της Βάρκιζας...

 7. avatar SUPERCAT

  μαλλον οι γυαρος και η μακροννησος δεν πετυχαν τον σκοπο τους !!!!!!!!!!!

 8. avatar porea

  τι το θελουν το μνημειο αφου ειχαν παει κρουαζιερα σε αυτα τα μερη. οπως λενε αυτοι οτι στην σμυρνη ηταν συνωστισμος

 9. avatar Αντιαριστερός

  Δηλαδή κομμούνια με μαγιό και καπέλα....γιατί ιστορικές φωτογραφίες σας δείχνουν να κάνετε θαλάσσια μπάνια καπνίζοντας πίπες και να γελάτε...Ταλαιπωρία!!

 10. avatar Φενεός

  Φενεός: Μοναστήρι που μετατράπηκε σε χώρο κράτησης και εκτελέσεων, ενίοτε με το γλωσσίδι της καμπάνας (κλαμπατσίμπανο) από τον ΕΛΑΣ.
  Αυτό ήταν μόνο ένα από τα άτυπα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησε ο ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της κατοχής και ασφαλώς προηγήθηκε της περιόδου 1947 - 1962/1967.

 11. avatar Μακρόνησος. Το θανατονήσι

  26/05/1947: Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
  Από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά πάνω από 100.000 θεωρούμενοι ως «επικίνδυνοι» οπλίτες και αξιωματικοί, καθώς και πολίτες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες ή άνθρωποι που συνδέονταν απλώς με συγγένεια ή υπόνοια με το ΚΚΕ-ΕΑΜ, ανάμεσα τους και μέλη της Eνωσης Eμποροϋπαλλήλων.
  http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/05/blog-post_26.html

 12. avatar j,kyp

  με τετοια ειδηση εδω μεσα θα γινει πολεμος. Οι 9 στους 10 ειναι επιπεδου κωνστανταρα και μιλουν για απλυτους ενω θα ηθελαν να στειλουν πολλους στο μακρονησι και να τους πεταξουν στη θαλασσα κλεισμενους σε σακι με γατες. Ειναι φασιστοφωλια εδω μεσα και ξεχωριζει η αγαπη για τα ματ, την παναγιτσα και τον χριστουλη, τα καστανα του παισιου. Οι αναγνωστες εδω ξεχωριζουν για τα χρηστα ηθη.Πολυ καλα παιδια, η χαρα καθε γονιου. Ουστ ουρανοκατεβατοι αγιοφαντασματοπνευματοχτυπημενοι...

  1. avatar Διαβάζω καλά ο π@@@@@$ ?

   Τι λες βρε χαλιαμπάλια ? Δεν βλέπεις τα χάλια σου τα μαύρα , που μιλάς και για τους άλλους ?

  2. avatar Ο Κομμουνιστής.

   Να μου ζήσεις! Εμείς σύντροφε είμαστε με τον Μάνο τον Κατράκη, τον Αλέκο τον Αλεξανδράκη, την Τζέννη την Καρέζη και τον χοντρο Κώστα τον Καζάκο! Άσε λοιπόν τους φασίστες να έχουν πρότυπο τον Κωσταντάρα. Εμείς έχουμε τους δικούς μας ήρωες...

   1. avatar Απάντηση σε: Ο Κομμουνιστής.

    Φασίστα που γράφεις σαν Ο Κομμουνιστής.

    που διάβασης ότι αυτοί βρε φασίστα ήταν στην εξορία; «Αλέκο τον Αλεξανδράκη, την Τζέννη την Καρέζη και τον χοντρο Κώστα τον Καζάκο»

  3. avatar APLYTOS

   EVERY WHEN DO YOU WASH SYNTROFE?

   1. avatar j,kyp

    καλα δες τον κωνστανταρα με καμια μπριζολα στη μουρη κι ας τα σχολια λακη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει