Τα 950 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εγγυήσεις που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο το 2011, καθώς όπως αποκάλυψε σήμερα στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχεδόν το ήμισυ του ποσού αφορούσε σε νέες εγγυήσεις, κυρίως προς τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και τις ΔΕΚΟ.

Το υπόλοιπο διατέθηκε για ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κοινωνικά κριτήρια (σεισμόπληκτοι νομοί, πληγέντες από επεισόδια) και κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και χρήζουν στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη η κρίση δημιουργεί προβλήματα στις επιχειρήσεις και δεδομένου ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για περιορισμό του ύψους των εγγυήσεων στο 1 δισ. ευρώ για το 2011 και μηδενισμό του το 2012, έχουν ανατραπεί, ζητείται αύξηση των εγγυήσεων.

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των εγγυήσεων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 31.12.2011 ανερχόταν στα 20,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 15 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο και περίπου 5 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εγγυήσεις οι οποίες έχουν δοθεί στον ιδιωτικό τομέα.