Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα από τη δικαίωση των θυσιών των Ελλήνων πολιτών», δήλωση που άναψε τα τηλέφωνα.

Γιατί εκπέμπεται αισιοδοξία από το Μαξίμου σε μία περίοδο όπου οι πιέσεις της τρόικας εντείνονται; Από εκτενές ρεπορτάζ προκύπτει ότι συνεργάτες του κ. Παπαδήμου αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών, πιστοποιούν δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επίτευξη συμφωνίας σε ότι αφορά το PSI αλλά και τη δανειακή σύμβαση, δηλαδή το τέλος της εβδομάδας, μπορεί να τηρηθεί και μάλλον θα τηρηθεί.

Δεύτερον, ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα του 2012-2015, που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση αλλά αντιμετωπίζεται ως πακέτο από την τρόικα, ενδεχομένως είναι θετικότερο σε μείζονα και κρίσιμα σημεία από ότι αναμενόταν. Μάλλον, για παράδειγμα, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, λένε κάποιοι.

Καλό θα είναι να κρατήσουμε μικρό καλάθι έναντι της συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά καταγράφουμε ότι ειδικά από τους ανθρώπους του Μαξίμου επί Παπαδήμου, είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που αφήνουν να διαρρεύσει κάτι τέτοιο.