Την αντίθεσή τους εξέφρασαν με δηλώσεις του τουλάχιστον τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, για εποπτεία στη χώρα μας.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις σειράς αξιωματούχων, η δφημοκρατική Ευρώπη δεν είδε με καλό μάτι την πρόταση της Καγκελαρίου, ενώ γεγονός είναι ότι πολλοί μπορεί να φοβήθηκαν ότι ενδεχόμενη εποπτεία της Ελλάδας μπορεί να σημάνει ότι θα έρθει και η σειρά τους κάποια στιγμή στο μέλλον.

Έτσι, μετά το Γιούνκερ που εμφανίστηκε κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής κατηγορηματικά αντίθετος σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τους 27 ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εξέφρασε επίσης την έντονη διαφωνία του.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «σε κανέναν δεν επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται».

«Ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ», δήλωσε ο Μ. Σούλτς, κληθείς να σχολιάσει γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπενθύμισε ότι η Τρόικα και η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ βρίσκονται στην Αθήνα, ανταλλάσσοντας συνεχώς απόψεις με τις ελληνικές Αρχές για την κατάσταση και τόνισε ότι αν αυτή η διαδικασία, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταβληθεί, θα έχει τα αντίθετα από το επιθυμητό αποτελέσματα.

Παράλληλα, έκκληση να μείνουν οι προσβλητικές δηλώσεις εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής, απηύθυνε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, μετά τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

«Πρέπει να σεβόμαστε κάθε κυβέρνηση που έχουμε στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κατάινεν. «Είναι πολύ φυσικό οι χώρες που βοηθούν την Ελλάδα να χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα», πρόσθεσε ωστόσο, ζήτησε να υπάρξει ένας «κατάλληλος συμβιβασμός».

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε, εξάλλου, σήμερα ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το θέμα της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Ανάλογες αντιδράσεις εξέφρασαν ο αυστριακός καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αλλά και ο Γκάμπριελ, βουλευτής αντιπολιτευόμενου κόμματος της Γερμανίας.