Η μείωση του χρέους δεν πρέπει με κανένα τρόπο να στηριχτεί σε περαιτέρω συρρίκνωση των διαθεσίμων που έχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, διότι αυτό θα επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική πίεση, επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε, θεωρεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα ολοκληρωθούν με την προϋπόθεση ότι δε θα πλήττουν άλλο τους φορολογούμενους και δε θα συρρικνώνουν άλλο την πραγματική οικονομία.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει συμπιεστεί ανυπέρβλητα και πρέπει πια να σταματήσουμε να τον πιέζουμε με τόσο ανελέητο τρόπο. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όπως και ευρύτερα μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν κρατήσει πολύ μεγάλο βάρος της προσαρμογής και είναι όχι μόνο άδικο κοινωνικά αλλά και ασύμφορο οικονομικά να πιέζει κανείς προς την ίδια κατεύθυνση» επισήμανε.

Τόνισε ακόμα πως στην επόμενη φάση δεν πρέπει μόνο να οδηγηθούμε σε μια πληρωμή της δανειακής βοήθειας αλλά να ασχοληθούμε με το μεγάλο θέμα ανάπτυξης που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βυθίζεται σε μία χωρίς προηγούμενο ύφεση. «Και όταν εγκλωβιστεί για μεγάλο διάστημα στην ύφεση δεν τη σώζει κανένα μέτρο, καμία αναδιάρθρωση και καμία νέα φορολογία» σημείωσε.

Ομιλητής στην ίδια εκδήλωση ήταν και ο επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δήλωσε πως δείχνουν την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, την οποία το ΠΑΣΟΚ την υφίσταται με τον πιο οδυνηρό τρόπο, γιατί διέρχεται μια μεγάλη κρίση, κρίση ηγεσίας και ταυτότητας.

«Αισθάνομαι ότι όσο περνάει ο καιρός το ΠΑΣΟΚ χάνει την οποία δυνατότητα να ανασυγκροτηθεί και κυρίως να αποκτήσει μία γνήσια επαφή με την κοινωνία. Λείπουν όλα τα στοιχεία που θα έπρεπε να οδηγήσουν στην ανάταση» παρατήρησε.

Ο κ. Φλωρίδης βλέπει ότι δεν εκπροσωπείται σήμερα πολιτικά ο κοινωνικός χώρος που πιστεύει στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί η χώρα ευρωπαϊκά και να αλλάξει το πολιτικό σύστημα προς όφελος της Δημοκρατίας. Σε ερώτηση αν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές απάντησε πως υπό τις γνωστές συνθήκες δεν τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει όμως πολύ και γι΄ αυτό εργάζεται, αν υπάρξει πολιτική λύση που θα μπορούσε να εκφράσει αυτό το μεγάλο κοινωνικό τμήμα που δεν εκπροσωπείται.