Στην πλήρη αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων και των εξελίξεων οδηγούν οι χθεσινές αποφάσεις και το κλίμα, που υπήρχε για τη χώρα μας, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω στελεχών του, ήταν ξεκάθαροι. «Πρώτα θα πάρετε τα αναγκαία μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το κούρεμα του χρέους σας», διεμήνυσαν στην ουσία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ελήφθη η απόφαση για 20ήμερη παράταση των διαπραγματεύσεων, σε ό,τι αφορά το PSI, ώστε η τελική πρόταση να δοθεί στις τράπεζες έως τις 13 Φεβρουαρίου. Ποιο είναι πλέον το νέο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για τη χώρα μας;

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, οπότε και πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής, σε συμφωνία σε βασικές γραμμές με τους δανειστές της για τα μέτρα, που θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και θα κλείνουν τις μαύρες τρύπες.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε σαφές πως απαιτείται η έγγραφη δέσμευση των αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, πως θα τα εφαρμόσουν όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά τις εκλογές.

Αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα του χρέους της χώρας μας.

Στην ουσία, δηλαδή, οι συζητήσεις κυβέρνησης και IIF παγώνουν αυτή την εβδομάδα, καθώς αυτό που προέχει τώρα είναι να υπάρξει συμφωνία για τα νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εστάλη το μήνυμα κυρίως από γερμανικής πλευράς ότι δεν πρόκειται να δοθεί «ούτε ένα ευρώ παραπάνω» από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, σε περίπτωση, που δεν υπάρξουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από το PSΙ.

Κάθε άλλο παρά τυχαίες, λοιπόν, πρέπει να θεωρούνται οι διαρροές των περασμένων ημερών πως οι όποιες εξελίξεις για το κούρεμα μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Σε ποια βάση, όμως, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις τράπεζες; Σε διαφορετικό πλαίσιο, σε σχέση με τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου;

Όχι. Παρά τις πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μεγαλύτερο κούρεμα, παραμένει ο στόχος για haircut 50%, όμως το επιτόκιο, που θα προταθεί, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα άνω του 4,25%, που συζητήθηκε στην τελευταία συνάντηση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις πολιτικές εξελίξεις;

Με δεδομένο πως, από τη στιγμή, που θα υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, απαιτείται ένα δίμηνο μέχρι να υλοποιηθεί αυτή, εκτιμάται πως δύσκολα θα έχουν δρομολογηθεί οι όποιες αποφάσεις πριν από το Πάσχα (15 Απριλίου). Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στους 3 πολιτικούς αρχηγούς, που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους για ένα πακέτο μέτρων, που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.