Διά της ανάτασης της χειρός εγκρίθηκε τελικά χθες αργά χθες βράδυ η πρόταση Παπανδρέου για εκλογή νέου αρχηγού τον Μάρτιο, με τις άλλες προτάσεις να παραπέμπονται (;) σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μέσα στην εβδομάδα «για να εμπλουτίσουν τη βασική πρόταση».

Και αυτό παρά το ότι πολλά στελέχη πίεζαν για να υπάρξει κάποια συνολική απόφαση. Όπως τελικά αποφασίστηκε θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας το Πολιτικό Συμβούλιο ώστε να συγκεντρώσει και να εκτιμήσει τις προτάσεις που διατυπώθηκαν και να ορίσει νέα ημερομηνία συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ως αργά το απόγευμα της Κυριακής παρέμενε ερώτημα αν θα γινόταν ψηφοφορία και για ποιες προτάσεις μολονότι η κυρία Διαμαντοπούλου (κατέθεσε συμπληρωματική πρόταση) και ο κ. Π. Ευθυμίου (κατέθεσε δική του πρόταση τριών σημείων) ζήτησαν να υπάρξει ψηφοφορία..

Η Αννα Διαμαντοπούλου, που συναντήθηκε χθες με τον Ευ. Βενιζέλο, επέμεινε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να προχωρήσει με νέα ηγεσία στις εθνικές εκλογές. Επίσης, πρότεινε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να καταθέσουν άμεσα στο Εθνικό Συμβούλιο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας και ορισμό υπευθύνων.

Το Εθνικό Συμβούλιο να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει κόστος από τη συνεργασία στην κυβέρνηση «με ένα κόμμα της ακροδεξιάς». Και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος που οδηγεί σε ξαφνική εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία, γιατί διαφορετικά – όπως είπε – «το Εθνικό Συμβούλιο ευτελίζεται και μετατρέπεται από κομματικό όργανο σε φόρουμ ιδεών».

Ο Κ. Σκανδαλίδης επισήμανε την ανακολουθία του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία και πρότεινε είτε να είναι ξανά υποψήφιος ο κ. Παπανδρέου, αν το επιθυμεί, αν όχι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε. «Βρείτε τον τρόπο. Το τραίνο πρέπει να πάρει μπροστά και να μπει ο τιμονιέρης στο τιμόνι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σκανδαλίδης, όπως έλεγαν συνεργάτες του, υπονοούσε εκλογή πρόεδρου ακόμα και την ίδια ημέρα από το Εθνικό Συμβούλιο ή σε μια συνεδρίαση πολύ σύντομα και αλλαγή γραμματέα στο ΠαΣοΚ.

Η πιο σκληρή τοποθέτηση ήταν αυτή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, η οποία είπε από την αρχή ότι θα γίνει δυσάρεστη λέγοντας την αλήθεια. «Απορώ που τα στελέχη μας δεν βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια λόγω προσωπικών στρατηγικών. Η ειλικρίνεια εδώ που φτάσαμε είναι λυτρωτική», σημείωσε. «Θέλουν κάποιοι να γίνουν πρόεδροι αλλά ποιανού κόμματος;», έθεσε το ερώτημα και μίλησε για τα λάθη και τις παραλείψεις της διακυβέρνησης Παπανδρέου που «έκαναν το ΠαΣοΚ κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη ΝΔ».

Η κυρία Παπανδρέου, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έκανε «σημαντικές αλλαγές αλλά είχε και τεράστιες αποτυχίες που γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω».

Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να κάνει σκληρότερη αυτοκριτική, «για τις μεθόδους διακυβέρνησης που επέλεξε και επέβαλε, για την κάλυψη που έδωσε σε μη εκλεγμένους συνεργάτες του που έκαναν αντικοινοβουλευτική προπαγάνδα, για τα τραγελαφικά γεγονότα του περασμένου Ιουνίου που παραιτήθηκε στον κ. Σαμαρά, για το δημοψήφισμα – έκπληξη που ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το οποίο είχε συζητήσει με 4-5 συνεργάτες του, για τον τρόπο που χειρίστηκε όπως χειρίστηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Αυτή η αυτοκριτική θα είναι λυτρωτική και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες».

«Θα πρέπει να διαβούμε την έρημο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικοί υποψήφιοι . Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να γίνει χθες πρέπει να γίνει άμεσα. Οι μεγάλες ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν προεκλογικά, αν δεν γίνουν θα προχωρήσουμε όλοι μοιραίοι και άβουλοι στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ».

Υπέρ του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο κ. Παπανδρέου και της εκλογής προέδρου από τη βάση με συμμετοχή των φίλων και των μελών τάχθηκε ο Ι. Ραγκούσης.