Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και θα έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η παρουσία των δύο αξιωματούχων των Βρυξελλών στέλνει ένα μήνυμα «προσγείωσης» στη σκληρή πραγματικότητα, προς την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για πολλά χρόνια ακόμη μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.  Μάλιστα, δεν έχουν αποκλείσει  το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να εφαρμόσει νέα μέτρα όχι μόνο για το 2018 αλλά και τη διετία 2019-2020 χωρίς πρόσθετη δανειακή βοήθεια ως αντάλλαγμα.

Η επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του μνημονίου θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν Ντάισελμπλουμ και Βίζερ με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι δύο αξιωματούχοι αναμένεται να διαμηνύσουν ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από την μνημονιακή εποχή. Αναμένεται επίσης να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους, αλλά και να δώσουν ένα θετικό μήνυμα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να βγει από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει όλα τα ζητήματα-«κλειδιά», όπως η προοπτική μιας συμφωνίας για το χρέος και η αποχώρηση ή όχι του ΔΝΤ από το πρόγραμμα τον Φεβρουάριο. Οι δυο αξιωματούχοι  θα επιμείνουν στην επιτάχυνση των μέτρων αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και την γρήγορη ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στην έναρξη της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες, αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ειδικά οι πλειστηριασμοί, αν δεν προχωρήσουν άμεσα, ενδέχεται, να οδηγήσουν ακόμη σε αναβολή της άφιξης των θεσμών στην Αθήνα, που είναι προγραμματισμένη αμέσως μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση του  Γερουν Ντάισεμπλουμ με τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη θα γίνει στις 3 το μεσημέρι και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στον τρίτο όροφο της οδού Νίκης όπου πριν 2,5 χρόνια ο επικεφαλής του Eurogroup είχε την επεισοδιακή συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη.