Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών και ως εκ τούτου περιελήφθησαν στο κατεπείγον οριζόντιο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, «η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ουσιαστική εκπλήρωση της αποστολής της σύγχρονης και ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστώντας την παράγοντα δυναμικής υπέρβασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».

Επισημαίνει μάλιστα ότι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εξυγίανσης των ΟΤΑ έχει ως στόχο την ουσιαστική και ευέλικτη στήριξή τους με τη συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αξιόπιστα το χρέος τους, χωρίς να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους, ενώ ταυτόχρονα το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων και των περιφερειών «να είναι συμμορφούμενο σε δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα όπως:

-Δυνατότητα σύναψης δανειακών συμβάσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων και περιφερειών.

-Αποσύνδεση του επιτοκίου των δανείων από αυτό των κρατικών ομολόγων και αντικατάστασή του με το ισχύον επιτόκιο δανεισμού του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

-Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2012 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2011.

-Η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχρεωτικών δαπανών, δαπανών για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την προμήθεια υλικών και τροφίμων για δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, δαπανών που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπανών που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων κ.ά.