Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την Υγεία εξέδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μέσω αυτής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίρνει άριστα» για την απόδοσή της, καθώς από τη μια υλοποιεί αποτελεσματικά τις άγριες κρατικές περικοπές στον χώρο και από την άλλη παραπλανά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς, ενώ τονίζει πως ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ένα ευρώ και ότι τη δαπάνη φορτώνεται ο ΕΟΠΥΥ.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θέμα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση “παίρνει άριστα” για την απόδοσή της, από τη μια να υλοποιεί αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για τις άγριες κρατικές περικοπές στην Υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη και από την άλλη να παραπλανά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική είναι δήθεν για το καλό τους, άρα πρέπει να επιβραβευτεί και από πάνω.

Ο πρωθυπουργός πανηγύρισε για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, κρύβοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν δίνει ούτε ένα ευρώ, φορτώνεται η δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ και από πάνω αυτοί οι ασθενείς πληρώνουν κανονικά αυξημένες συμμετοχές για φάρμακα και εξετάσεις, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι. Ξαναεξήγγειλε προσλήψεις, κρύβοντας ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επικουρικοί, ορισμένου χρόνου, που δεν προσθέτουν, αλλά αντικαθιστούν τους προηγούμενους που απολύονται. Παρουσίασε ως “επανάσταση” τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με υποδομές και προσωπικό που καμία σχέση δεν έχουν με την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του λαού, παρά μόνο για τη συνταγογράφηση και κάποιες υποτυπώδεις εξετάσεις για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Μίλησε για την “ηθικοποίηση” του συστήματος Υγείας για τις σπατάλες και τον έλεγχό τους, που αποτελεί το όχημα για τις άγριες περικοπές των κρατικών δαπανών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς να πληρώνουν ακόμα πιο πολλά για φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, να πληρώνουν τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας, όσο και στις εμπορευματοποιημένες δημόσιες μονάδες Υγείας. Εκεί βρίσκεται και η πηγή των σκανδάλων.

Οι σημερινές διακηρύξεις του πρωθυπουργού για την Υγεία είναι για τα σκουπίδια. Εκεί πρέπει να τις πετάξει ο λαός. Να οργανώσει την πάλη του και να διεκδικήσει την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας, σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές».