Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχολιάζοντας τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

«Άνθρακες ο θησαυρός», παρατήρησε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τζαβάρας σημείωσε: «Η συναίνεση και η συνεννόηση για την κυβέρνηση είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, το οποίο χρησιμοποιεί κάθε φορά που βρίσκεται σε αδιέξοδο και κάθε φορά που προσπαθεί να καλύψει κάτι. Και αυτό που προσπαθεί να καλύψει με την ενημέρωση και με την έκκληση για συνεννόηση προφανώς είναι τα ασήμαντα αποτελέσματα που επέτυχε παρά την ηρωική προσπάθεια που έκανε επί 15 μήνες για τη διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της, που είναι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου».

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Τζαβάρας τόνισε: «Ήταν μια κίνηση που επιχειρεί να λύσει κάποια ζητήματα ή τουλάχιστον να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την συναινετική επίλυση διαφόρων προβλημάτων τα οποία, δυστυχώς, η συγκυρία τόσο των εσωτερικών πραγμάτων της Τουρκίας, όσο και η γενικότερη αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή δημιουργούν πολύ πολύ μεγάλες και ευαίσθητες πτυχές τις οποίες δεν ξέρω αν αυτή η συνάντηση μπορεί να τις λύσει. Θεωρώ όμως ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε ειρηνικά με την Τουρκία».

Για τη στάση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Τζαβάρας σχολίασε πως «αυτό που τον κάνει να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι η αστάθεια και η κρισιμότητα των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί μετά το (αποτυχημένο) πραξικόπημα στην Τουρκία και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που πολλοί να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα προκειμένου να οικοδομήσει ένα ολοκληρωτικό κράτος στο εσωτερικό της χώρας».

«Και αυτό -συνέχισε- είναι που τον φέρνει σε αντίθεση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εμάς, γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί επιτέλους ότι σε μια χώρα όπου υπάρχει συντεταγμένη διάκριση των εξουσιών, οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να είναι σεβαστές (σ.σ. σε σχέση με την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών)».