Δεν θα αποτυπωθούν στα τραπεζικά αποτελέσματα 9μηνου οι ζημίες των τραπεζών από το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Αυτό συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση σε συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και στην οποία μετείχε ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Ζανιάς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι όροι του PSI και ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε οι ζημιές των τραπεζών από το PSI να αποτυπωθούν στα ετήσια αποτελέσματα στα τέλη Φεβρουαρίου και όχι στα αποτελέσματα 9μηνου – κάτι που έχει εισηγηθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για το PSI τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και πως πρόθεση είναι ως αντάλλαγμα των ομολόγων που μετακυλήσουν οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν και μετρητά εκτός από χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε μείωση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών από το 10% στο 9%, κάτι που θα περιορίσει τις ανάγκες των τραπεζών σε νέα κεφάλαια και το οποίο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η τρόικα αναμένεται να δεχθεί.

Συζήτηση έγινε και για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίζει πως η διαδικασία θα γίνει με κοινές μετοχές, εκτός εάν βρεθεί άλλος τρόπος που να μην βαρύνει το δημόσιο χρέος.