Απάντηση στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Εφημερίδα των Συντακτών», δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «η αστυνομία, μετά την επιχείρηση εκκένωσης του υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, άφησε ελεύθερους στην Ομόνοια τους Σύρους πρόσφυγες που απομάκρυνε από εκεί, αντί να τους μεταφέρει σε οργανωμένες δομές φιλοξενείας της πολιτείας, όπως είχε ανακοινώσει».

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει λόγο για φιάσκο στην όλη επιχείρηση, ενώ η «Καθημερινή» σημειώνει πως οι Σύροι πρόσφυγες «υποτίθεται ότι θα μεταφέρονταν σε επίσημους χώρους στέγασης, αλλά μοιράστηκαν τελικά σε καταλήψεις της Αθήνας και όχι σε κάποια δομή φιλοξενίας της πολιτείας».

Σε απάντηση αυτών των δημοσιευμάτων, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επικαλείται, εκτός των άλλων, την παρουσία και ενέργειες της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι τα γεγονότα έχουν ως εξής: «Οι 127 πρόσφυγες που διέμεναν στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου αρχικώς μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών για έλεγχο των στοιχείων τους.

Παρουσία εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 68 δήλωσαν διευθύνσεις κατοικίας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια ή τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία (εκ των οποίων ένας δήλωσε διεύθυνση ξενοδοχείου στο οποίο μισθώνονται δωμάτια από την ΥΑ του ΟΗΕ) και στη συνέχεια αποχώρησαν μόνοι τους. Μία γυναίκα, συνοδευόμενη από μέλη της οικογένειάς της (σύνολο τέσσερις), μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας, ενώ για εννέα πρόκειται να κινηθούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης ως μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. Οι ισχυρισμοί περί μεταφοράς των προσφύγων στην Ομόνοια και μάλιστα με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ανυπόστατοι».