«Η πρώτη φάση πήγε καλά, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε όπως ήταν ο πρώτος όρος που είχαμε θέσει» δήλωσε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου και πρόσθεσε πως «τώρα πρέπει να δούμε την δεύτερη φάση που είναι σε εξέλιξη».

Η ΝΔ επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι βραχύβια και να έχει συγκεκριμένη αποστολή. Ο όρος ότι η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει «άμεσα» μετά την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες απαίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Μένει βέβαια να αποφασιστεί ο νέος Πρωθυπουργός και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και να διευκρινιστεί ποιο ακριβώς θα είναι εύρος των αρμοδιοτήτων της από το οποίο συναρτάται και η διάρκειά της.

Πάντως η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συμμετέχουν δικά της στελέχη ή πρόσωπα από τα άλλα κόμματα. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς κάλεσε σε σύσκεψη τους συνεργάτες του κ.κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Χρήστο Σταικούρα οι οποίοι στην συνέχεια θα συναντηθούν με τα στελέχη της κυβέρνησης. Πάντως δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς υπάρχουν και εκείνοι που εκφράζουν φόβους ότι ο κ. Σαμαράς εγκαταλείπει σταδιακά την αντιμνημονιακή γραμμή κάτι που μπορεί να έχει πολιτικό κόστος.