Ο θυμός των Ευρωπαίων εταίρων μας για τη ξαφνική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, που είχε εκφρασθεί από το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, ήταν έκδηλος στο χθεσινό δείπνο στις Κάννες.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ξεκάθαροι: ήθελαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει άλλο με την υπομονή τους, αλλά και με τους θεσμούς στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στο Γιώργο Παπανδρέου: να πάρει πίσω την απόφασή του για δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός (τον οποίο δεν υποδέχθηκε ο Σαρκοζί, αλλά ο υπεύθυνος για το πρωτόκολλο της γαλλικής προεδρίας) επέμεινε και τότε τέθηκαν τρεις σημαντικοί και απαράβατοι όροι από το γαλλογερμανικό άξονα:

-Ο πρώτος είναι το δημοψήφισμα να έχει ερώτημα όχι για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

-Ο δεύτερος είναι το δημοψήφισμα να γίνει άμεσα και, μάλιστα, σε συγκεκριμένη ημερομηνία: την 4η Δεκεμβρίου.

-Ο τρίτος, ότι η έκτη δόση θα χορηγηθεί αργότερα και μόνο όταν η Ελλάδα κυρώσει τα συμφωνηθέντα της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Την ενόχλησή της για την κίνηση Παπανδρέου δεν έκρυψε ούτε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης η ίδια είχε σπεύσει να προαναγγείλει την εκταμίευση της έκτης δόσης από το Ταμείο προς την Ελλάδα, χωρίς να έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Χαρακτηριστικό των αυστηρών τόνων, που χρησιμοποίησαν οι συνδαιτυμόνες του Γιώργου Παπανδρέου, και του άσχημου κλίματος για την Ελλάδα, που επικρατούσε στο χθεσινό δείπνο, είναι το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στη συνέντευξη τύπου σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη και θα συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα ακόμα και χωρίς τη χώρα μας.

Πηγή: 24h.gr