Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της μέσω του εισηγητή της Βασίλη Τσίρκα, τόνισε ότι πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση, που γίνεται πράξη και ότι πρόκειται ρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο εισηγήτης της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι διατάξεις είναι πρόχειρες σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαστικό χρήμα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο», ενώ κατέθεσε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τροπολογία για θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Απεικόνιση των απαιτήσεων των δανειστών, χαρακτήρισε η Χρυσή Αυγή το νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος.

Συγκεκριμένα την θέση ότι το νομοσχέδιο επιφέρει τομές τόσο στον ευαίσθητο τομέα της δικαιοσύνης όσο και σε θέματα σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας μιλώντας στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

«Πρόκειται για ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν τεθεί και στο δημόσιο διάλογο και τη δημόσια διαβούλευση όλο το προηγούμενο διάστημα και δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζουμε ότι μπορεί να πετύχουμε τους στόχους για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Τσίρκας και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται να προστεθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης αλλά και της ενίσχυσης πρόσβασης των πολιτών σε αυτήν».

«Κάνουμε ήδη πράξη βασικές και προεκλογικές μας δεσμεύσεις και εξαγγελίες για τις οποίες ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε και μας τίμησε με την ψήφο του», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι με τις τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα παρέχεται η δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης επιχειρήσεων και καθίσταται δυνατή η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «εξορθολογίζεται και ψηφίζονται μέτρα επιτάχυνσης της διοικητικής δίκης. Με την επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος περιορίζεται η φοροδιαφυγής και επιστρέφονται μέσω κοινωνικών επιδομάτων τα χρήματα του φορολογούμενου, στους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Στην ίδια κατεύθυνση αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή δίνοντας τη δυνατότητα αποκάλυψης φορολογητέας ύλης του παρελθόντος και με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αρχή της ισονομίας».

Θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού προτείνουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεσυρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευτελίσει την έννοια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Ειδικά για τις διατάξεις επέκτασης του πλαστικού χρήματος, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει καμία δικαιολογία διότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την επιβολή των capital control που φέρουν το αποτύπωμα της περήφανης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ειδικά για το ζήτημα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές είπε ότι οι διατάξεις είναι πρόχειρες σε αντίθεση με την ολοκληρωμένη πρόταση για το πλαστικό χρήμα που είχε παρουσιάσει η ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Μην ακούμε τις αστειότητες περί διαπραγμάτευσης. Τι διαπραγματευόσαστε αλήθεια; Ούτε το ακατάσχετο του επαγγελματικού λογαριασμού δεν καταφέρατε να προωθήσετε», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από την ΔΕΘ τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες αλλά ο κ. Τσίπρας «δεν κατάφερε ποτέ να συναντηθεί με την αλήθεια στη Θεσσαλονίκη».

Για τις τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα είπε ότι η ΝΔ είχε επίσης παρουσιάσει πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα αλλά σήμερα η ΝΔ μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις, έρχεται σήμερα και φέρνει ένα άτολμο νομοσχέδιο με αποσπασματικές και επουσιώδεις ρυθμίσεις που δεν στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Ο κ. Βεσυρόπουλος είπε επίσης ότι σήμερα εισάγεται και μια καινοφανής έννοια, αυτή της πιθανής πτώχευσης η οποία είναι πολύ πιθανό να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία με το διασταλτικό περιεχόμενο της.

Για τις διατάξεις που αφορούν στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων είπε ότι είναι φύσει αδύνατο να προκύψει κάτι θετικό στα δημόσια έσοδα ενώ για το πλαστικό χρήμα είπε ότι η ΝΔ αντιμετώπισε το θέμα ως μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο θέμα με προχειρότητα και με περιοριστική λογική και αντί προτάξει κίνητρα, προτάσσει τον καταναγκασμό.

Τροπολογία για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού φυσικών και νομικών προσώπων στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η τροπολογία προβλέπει ότι μέσω του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού θα πραγματοποιείται η διαχείριση εσόδων από συναλλαγές POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, η καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων, η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (φόροι, ρυθμίσεις, ΦΠΑ κλπ), η πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, προμηθευτών κλπ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

«Η πολιτεία οφείλει αντί να προβαίνει τυφλά, σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να επιβιώσουν να θεσμοθετήσει άμεσα ένα ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους και στη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τρίτους», αναφέρει η εισηγητική έκθεση. Σημειώνεται, ότι κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και η ΝΔ λίγο νωρίτερα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Χ.Α. : Θα αποδειχθούν μηδενικά τα αποτελέσματα των προωθούμενων διατάξεων

Ο Ηλίας Παναγιώταρος εισηγητής της Χ.Α. είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απεικόνιση των απαιτήσεων των δανειστών για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και την εποχή που ακολουθεί τα μνημόνια. Είπε επίσης ότι θα είναι ανύπαρκτη σε λίγο καιρό η ελληνική επιχειρηματικότητα και οι μόνες επιχειρήσεις που θα λειτουργούν θα είναι τα υποκαταστήματα των ξένων πολυεθνικών κολοσσών.

«Οι θεσμοί, αυτοί οι δυνάστες, με τον τρόπο αυτό θα έχουν κερδίσει την ανάπτυξη μόνο για τα συμφέροντα εκείνων που εκπροσωπούν», είπε ο εισηγητής της ΧΑ. Ειδικά για τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι αλλάζει κατ΄απαίτηση των δανειστών, με τρόπο ώστε να η επιχειρηματική πρωτοβουλία στην Ελλάδα να τεθεί υπό ασφυκτικό πλαίσιο. Για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αδήλωτα. Ο κ. Παναγιώταρος είπε ότι το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη του, τις συνθήκες στην κοινωνία και προέβλεψε ότι θα είναι μηδενικά τα αποτελέσματα των διατάξεων.