Η Ελλάδα περιμένει την τρέχουσα εβδομάδα πολιτικό κλείσιμο πολλών πραγμάτων, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά και εθνικά ζητήματα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Την εβδομάδα που διανύουμε θα γίνουν πολλές διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέσα στο κλίμα της αστάθειας, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή γενικότερα, θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες ξεκαθαρίζουν προς τα πού πηγαίνει συνολικά η Ευρώπη.

Πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές, οι οποίες θα βάζουν τέλος σ’ αυτό το τοπίο της λιτότητας, που επικρατεί και επιδεινώνει τα προβλήματα των πολιτών».

Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε βέβαιος ότι η β’ αξιολόγηση θα «κλείσει», σημειώνοντας: «Περιμέναμε να κλείσει στις 5/12, ωστόσο θέματα και εμμονές το πάνε κάποιες ημέρες πίσω, όμως θα κλείσει, όπως έγινε και με την α’ αξιολόγηση».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι ο Οργανισμός «θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα την έχει, αν θα είναι σε τεχνικό επίπεδο».

«Είναι καιρός η Ευρώπη να κάνει τους δικούς της μηχανισμούς -εάν χρειάζεται τόσο πολύ και κρίνουμε ότι δεν έχουμε αυτή την τεχνογνωσία- κι εκεί θα μπορέσει το ΔΝΤ να βοηθήσει και να δώσει αυτή την τεχνογνωσία» πρόσθεσε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υφυπουργός είπε ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει έντονα εσωτερικά προβλήματα και η Ελλάδα κάνει όλες τις προσπάθειες, ώστε να επικρατεί κλίμα σταθερότητας».

Επισήμανε: «Το παρακολουθούμε με ηρεμία -δεν γίνονται πάντα ανακοινώσεις- και η βούλησή μας είναι προς την κατεύθυνση την οποία θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών, την ανάπτυξη των σχέσεων και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».