Στο θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του που σχεδιάζει το Ποτάμι αναφέρθηκε ο Κώστας Ζουράρις.

Ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», δήλωσε: «Αν θέλει ο κ. Θεοδωράκης πρόταση μομφής κατά του προσώπου μου, ας το κάνει. Πού θα βρει 43 βουλευτές; Και στην συζήτηση επί τρεις ημέρες θα τον πολτοποιήσω!»

Ο κ. Ζουράρις συνέχισε την επίθεση εναντίον του κ. Θεοδωράκη εξηγώντας πως προχωρά σε μια τέτοια κίνηση επειδή «στον κόσμο αυτά αρέσουν», ενώ υπενθύμισε πως είχε υπάρξει καθηγητής του προέδρου Ποταμιού σε σχολή δημοσιογραφίας. «Έλεγα στους μαθητές να κρατάνε σημειώσεις… δεν κράτησε ποτέ, με αποτέλεσμα να γίνει αρχηγός κόμματος, τι να κάνουμε», είπε ειρωνικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το Ποτάμι φυλλοροεί, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι δεν είχε κοινωνική αντιστοίχιση και ήταν «κατασκευή των μεγάλων καναλιών και των πλουτοκρατών» προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. «Φάνηκε αυτή η έλλειψη κοινωνικής αντιστοίχισης … σε ένα χρόνο το έριξε».

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, ο κ. Ζουράρις σημείωσε ότι πρόκειται κατ’ ουσίαν για πολιτισμικό και πολιτιστικό φαινόμενο. Όπως εξήγησε, στην οθωμανική παράδοση κατά τις αναφορές σε διοικητές υπόδουλων περιοχών ακολουθείτο το «αρπαλίκι» που αναγόρευε τον εκάστοτε διοικητή ως «γόνο των κατακτητών». Αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζει την σχέση τους με τον κόσμο, είναι φυσιολογική στην αντίληψη των Τούρκων, ένα φαινόμενο αναμενόμενο και διαρκές, είπε ο υφυπουργός, πριν επικαλεστεί τις πρακτικές των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο όταν πραγματοποιούν αβλαβή διέλευση, για παράδειγμα κοντά στη Νάξο. Ενώ πρέπει αυτή να γίνεται με χαμηλή ταχύτητα και αναρτημένη τη σημαία του κράτους τα ύδατα του οποίου διαπλέουν αλλά και να ακολουθείται η συντομότερη διαδρομή, τουρκικά σκάφη κάνουν την διαδρομή Αττάλεια – Σμύρνη μέσω… Αίγινας, σημείωσε ο κ. Ζουράρις.

Όπως εκτίμησε, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την προσπάθεια του καθεστώτος της Τουρκίας να δείξει ισχύ, καθώς αντιμετωπίζει μέτωπα με τους Κούρδους και τους τζιχαντιστές στα σύνορά του και στο εσωτερικό, ενώ βρίσκεται σε παρατεταμένο και διαρκή εμφύλιο σπαραγμό.

Ο υφυπουργός Παιδείας επιτέθηκε τέλος και στον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο για τις θέσεις που έχει εκφράσει, χαρακτηρίζοντάς τες αντιχριστιανικές και το χαρακτήρα του ιεράρχη «φασιστοειδή».

«Στην περιοχή του έχει μία παρουσία γιατί τον αγαπάει τμήμα του κόσμου, αλλά για ρωτήστε ΄Χριστιανούς σε όλη την Ελλάδα», είπε.