Για την εκλογή Τραμπ ρωτήθηκαν σχετικά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ακόμα νιώθω έκπληκτος για το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν νιώθω υπεύθυνος, αλλά οφείλω να προετοιμάσω την ορθή μετάβαση. Θα ορθώσω τη φωνή μου όπου δεν υπάρχει συμφωνία, όμως θα συνεργαστώ μαζί του για να έχουμε ένα κράτος χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Είναι σημαντικό να μην κάνουμε συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι και τη κ. Λεπέν, η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εντελώς διαφορετική», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Μία ισχυρή και υγιής πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Πώς εξελέγη κάποιος τόσο διαφορετικός; Ο κόσμος έχει την ανάγκη να δοκιμάσει κάτι άλλο, ήθελε να ταρακουνήσει τα πράγματα».

Κατόπιν, ο κ. Ομπάμα κάλεσε «να ορθώσουμε το ανάστημα μας απέναντι στον εθνικισμό, στον φυλετισμό, στο δόγμα του “εμείς εναντίον των άλλων”».

«Δεν θα απολογηθώ, το μέλλον της ανθρωπότητας θα οριστεί από όσα έχουμε κοινά, όχι από τις διαφορές μας. Δείτε την Ευρώπη. Όταν οι Ευρωπαίοι διχάζονται, βλέπουμε τα αποτελέσματα Ο εικοστός αιώνας ήταν αιώνας αιματοχυσίας για την Ευρώπη. Οι τελευταίες πέντε δεκαετίες όμως ήταν δεκαετίες ειρήνης. Στις ΗΠΑ ξέρουμε τι σημαίνει φυλετικός διχασμός, όχι μόνο για τις μειονότητες, που γίνονται θύματα, αλλά και για όλους γιατί χάνουμε τις δυνατότητες που έχουμε ως έθνος, ως χώρα. Αν χωριστούμε σε μαύρους, σε λευκούς, σε Λατίνους, κλπ, δεν θα γίνουμε ενιαίο έθνος. Το όραμα μου είναι σωστό, μπορεί να μην κερδίζουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε κερδισμένοι», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Από τον Τραμπ ήξερα λίγα πράγματα

«Από τον Τραμπ γνωρίζω λίγα πράγματα. Ήξερα τις προεκλογικές εξαγγελίες και την εκκέντρικότητά του», είπε αρχικά από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας. Αστειευόμενος μάλιστα πρόσθεσε πως «κάποιοι μου είπαν ότι έπρεπε να είχα διαβάσει το βιβλίο του Τραμπ (σ.σ. «Trump: The Art of the Deal) πριν πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ»!

«Άλλο πράγμα είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε τώρα από τον Τραμπ που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα μίας χώρας», είπε.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο έλληνας πρωθυπουργός, «εγώ δεν έσπευσα -σε αντίθεση με ομολόγους μου στην Ευρώπη- να επαναλάβω στοιχεία της κριτικής που είχαμε ασκήσει απέναντί του προεκλογικά».

«Ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική προς τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ορθώνουμε γέφυρές κι όχι τείχη. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στις σχέσεις Ελλάδας; – ΗΠΑ, είναι σχέσεις που έχουν σφυρηλατηθεί υπό δύσκολες συνθήκες, πάνω σε κοινές αξίες».