Με όσους Έλληνες είχαν συνεργαστεί με τους Οθωμανούς επί τουρκοκρατίας παραλλήλισε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ η Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας μετά την ελληνική επανάσταση υπήρχαν άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με τους Οθωμανούς, αλλά υπήρξε μια νέα πραγματικότητα. «Αν (τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) αποδέχονται την πραγματικότητα ενός αριστερού κόσμου δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στριβεί, αλλά ότι ορισμένοι άνθρωποι τον αποδέχονται» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας τις κατηγορίες ότι το κυβερνών κόμμα αποκλίνει από την πολιτική που εξήγγελε.

Όσον αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη διαπραγμάτευση του 2015 η υπουργός δήλωσε ότι η ευθύνη είναι συλλογική κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του πρώην υπουργού. «Ποτέ δεν θα φόρτωνα σε κάποιον την ευθύνη, είναι συλλογική… Βέβαια τα πρόσωπα έχουν βαρύνουσα σημασία, ο ρόλος τους, αλλά δεν μπορούν να στοχοποιούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι συσχετισμοί δύναμης ήταν τέτοιοι που δεν επέτρεπαν το δίκαιο για τη χώρα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βαρουφάκης είχε συγκεκριμένη πολιτική η οποία μέχρι ενός σημείου είχε αγκαλιαστεί από την κυβέρνηση και το κόμμα. Έγινε υποχώρηση για να επιβιώσει η χώρα, εκεί και η διαφορά ανάμεσα σε Βαρουφάκη και κυβέρνηση» εξήγησε.

Για τους ανώτατους δικαστικούς και την παράταση του υποχρεωτικού ορίου συνταξιοδότησης πέραν από τα 67 έτη η υπουργός αντέτεινε ότι «κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι, και οι καθηγητές είχαν ζητήσει παράταση του υποχρεωτικού ορίου συνταξιοδότησης. Αλλά δεν είδα κανείς να πει ότι η Αναγνωστοπούλου κάνει συναλλαγές». Αίτημα έγινε από τους δικαστικούς, δεν είπε «ναι» ο πρωθυπουργός δεν τον άκουσα, πολλές κοινωνικές ομάδες κάνουν αιτήματα πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και τη στάση των κηδεμόνων ορισμένων σχολείων που δεν θέλουν προσφυγόπουλα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι αποτελούν τη μειοψηφία, και ότι μόλις τρία σχολεία αποτελούν πρόβλημα.