Τα μισθολογικά θέματα των δικαστών που συζητήθηκαν στην πρωινή συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων προκάλεσαν νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ στα όσα ειπώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται».

Η ΝΔ συμπλήρωσε πως «αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

«Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», ανταπάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου.

Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».

Οργή Βενιζέλου για τη συνάντηση

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Οργισμένος εμφανίστηκε νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία της δικαιοσύνης. «Δεν γίνεται να αναμειγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης με θέματα μισθολογικά για τα οποία είναι αρμόδιες οι δικαστικές Ενώσεις», σχολίασε για την σημερινή συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η «στάση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με εξοργίζει γιατί δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις ότι διασφαλίσαμε στην συνάντηση ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς μας».

Είπε ακόμη ότι προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣΤΕ κύριου Σακελλαρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την Κοινωνία. «Όλα αυτά αποτελούν θεσμικό πρόβλημα και μάλιστα πρόβλημα Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Παπαθεοδώρου: Ο πρωθυπουργός δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα

Παπαθεοδωρου1

Επικριτικά σχολίασε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος για θέματα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστές.

«Τελικά ο κ. πρωθυπουργός δεν τηρεί πια, ούτε τα προσχήματα στις καθημερινές παρεμβάσεις του στο έργο της Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων “φέρεται” να έγινε για το ειδικό μισθολόγιο, χωρίς όμως την παρουσία των Ενώσεων των Δικαστών, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ έκανε δηλώσεις για τη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ, αποδεχόμενος ουσιαστικά την επιχείρηση χειραγώγησης», δήλωσε ο βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι η Δικαιοσύνη βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και τα όποια προσχήματα, μόνο πανικό προδίδουν. «Η κατάρρευση της κυβέρνησης δεν πρέπει να συμπαρασύρει το κύρος των θεσμών» σημείωσε.

«Χώρα που μοιάζει όλο και περισσότερο με τριτοκοσμικό καθεστώς»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, σημείωσε, από την πλευρά του, το Ποτάμι. «Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι “καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας”, λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου». Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς», συμπλήρωσε.