Συντονισμός και συνεργασία για την ένταξη της μεσογειακής οπτικής στην ευρωπαϊκή ατζέντα και την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι οι στόχοι της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία συνέρχεται στο Ζάππειο.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

12:45-13:00: Αφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών.
15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία.
15:15-16:30: Γεύμα εργασίας.
16:46-17:15: Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Λόγω της Συνόδου, θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στην Αττική Οδό, προς Κατεχάκη, από 11:30 έως 13:30.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως εξηγεί, «δεν αποβλέπει στην αναδιανομή πολιτικής ισχύος. Αποβλέπει σε ένα καλύτερο, πιο παραγωγικό, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο μέλλον. Και αυτό ενδιαφέρει την Ευρώπη στο σύνολό της».

ziasod1 ziasod2 ziasod3 ziasod4 zappeio6 zappeio9 zappeio10 zappeio8 zappeio4 zappeio3 zappeio7

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος