Προετοιμασίας συνέχεια προβλέπεται και σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι κυβερνητικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ για την κατάρτιση της ατζέντας του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο Ίδρυμα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο πρωθυπουργός θα έχει και την Τετάρτη σειρά επαφών και συναντήσεων με στενούς συνεργάτες του για την ολοκλήρωση των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ. Την ίδια ώρα ωστόσο από την Ηρώδου Αττικού κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ατζέντας, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να τονίζουν πως δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις και διαρροές πριν τη ΔΕΘ. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει ωστόσο σε ποιες κοινωνικές δράσεις θα διοχευτεθούν τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, απόφαση την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα στη σιγή ασυρμάτου που έχει σημάνει το Μαξίμου έχει τονιστεί πως στο Βελλίδειο θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη με δύο σταθμούς: την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση με κύριο μέλημα τη «δίκαιη ανάπτυξη».

«Κλείστε άμεσα τα προαπαιτούμενα»

Παράλληλα, για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και με αφορμή τα – «κακόβουλα» όπως χαρακτηρίζονται – σενάρια για καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη της Τρίτης ζήτησε από τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να μην εισέλθει η χώρα και η οικονομία σε νέα κατάσταση αβεβαιότητας και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη αξιολόγηση. Για το συγκεκριμένο θέμα στο Μαξίμου ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στα 1,7 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς θα αποτελέσει μία μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην αγορά, καθώς και στο ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του χρέους.

Για το θέμα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο κυβερνητικό επιτελείο κατηγορούν για “κινδυνολογία” τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις… προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. «Η κινδυνολογία είναι το καταφύγιο απελπισίας του κ. Μητσοτάκη» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο και την χρεωκοπία της πολιτικής του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλο καταφύγιο πέρα από την ασύστολη κινδυνολογία. Αναζητά διαρκώς ευκαιρία να τρομοκρατήσει την κοινή γνώμη, ανακαλύπτοντας «μπαμπούλες» που υπάρχουν μόνο στους μύχιους πόθους του. Το ίδιο έκανε στην πρώτη διαπραγμάτευση, το ίδιο κάνει και τώρα», υποστήριξε.

«Δυστυχώς γι αυτόν, η διαπραγμάτευση προχωρά κανονικά και οι πολίτες αρνούνται να τον πάρουν στα σοβαρά. Γι αυτό, τον καλούμε να αναζητήσει άλλον τρόπο, προκειμένου να βγάλει το κόμμα του από το βαθύ πολιτικό τέλμα στο οποίο είναι εγκλωβισμένο.

Μέσω Τουσκ η ατζέντα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου

Την ίδια ώρα πάντως, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για την ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο βάρος για την ενίσχυση της συνεργασίας, με στόχο να εισέλθει η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμα δραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Ένα πρώτο δείγμα των προσδοκιών της Αθήνας από την ευρωμεσογειακή σύνοδο έδωσε ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Σε συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενόψει της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα τόνισε την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η Ευρώπη στη λογική της αδράνειας, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που καταδεικνύει την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στην Ευρώπη. Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης με πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η ενίσχυση του πακέτου Γιούνκερ και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών.