Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από το Σάββατο 9 Ιουλίου στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από πρόσκληση του γγ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ανόι, με τον γγ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Nguyen Phu Trong, όπου έγινε ενημέρωση και συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τα δύο κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ Κουτσούμπας, όσο και ο κ. Nguyen Phu Trong, τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, συνολικότερα της Ελλάδας και του Βιετνάμ, αλλά και των λαών τους, σε όλα τα επίπεδα, πάνω στη βάση των ιστορικών δεσμών που συνδέουν τα δύο κόμματα και τους λαούς των δύο χωρών, αλλά και στη βάση των σύγχρονων καθηκόντων.

Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, επισημαίνει το ΚΚΕ, αναπτύχθηκαν όταν ο ελληνικός λαός εξέφραζε την αλληλεγγύη του στην πολύχρονη πάλη και τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού για την απελευθέρωσή του ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη 18η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, η οποία θα φιλοξενηθεί φέτος τον Οκτώβρη στο Ανόι.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ Hoang Binh Quan, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης της χώρας Nguyen Van Huynh, ενώ επισκέφτηκε την έδρα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπρόεδρό της, Nguyen Ngoc Bao, καθώς και με άλλα μέλη της Επιτροπής.

Στη συνάντηση ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος επισήμανε ότι οι διαφορές των Κομμουνιστικών Κομμάτων στα ζητήματα στρατηγικής και οικονομίας δε πρέπει να γίνονται εμπόδιο στην ανταλλαγή απόψεων, έθεσε ορισμένα ερωτήματα – προβληματισμούς για την πολιτική του «ανοίγματος» στην οικονομία της αγοράς, των ιδιωτικών επενδύσεων, της εισόδου ξένου κεφαλαίου κ.ο.κ., το πως σ’ αυτές τις συνθήκες μπορούν να προστατεύονται τα εργατικά συμφέροντα, και τι κάνει το ΚΚ Βιετνάμ να πιστεύει ότι τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δε θα ακολουθήσει ένας κύκλος κρίσης.

Με βάση τη συνολικότερη πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του ότι σε μια πορεία οι δυνάμεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης θα επιδιώξουν να ανατρέψουν και το ΚΚ, να αλλάξουν ακόμα και το σημερινό καθοδηγητικό ρόλο του και να πάρουν οι ίδιες την εξουσία, ενώ επισήμανε και την αρνητική πείρα του ελληνικού λαού αλλά των λαών της ΕΕ, από τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρισκόταν στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Κατά την παραμονή της στο Ανόι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε επίσης συναντήσεις με αντιπροσωπεία της εφημερίδας «Ναν Ζαν» («Λαός»), με την Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Χο Τσι Μινχ, καθώς και με τον Έλληνα πρέσβη στο Ανόι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην πόλη Χο Τσι Μινχ η οποία είναι και η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ με 13 εκατ. κατοίκους, συναντήθηκε με τον γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής της πόλης.

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε το μαυσωλείο, στο μνημείο του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, όπου ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι, ενώ στην πόλη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν), επισκέφτηκε μέρη που συνδέονται με την ιστορία και τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού, όπως η περιοχή Cu Chi, όπου έγιναν σημαντικές μάχες των Βιετκόγκ με τον αμερικανικό στρατό και το στρατό του νότιου Βιετνάμ.

Στην περιοχή αυτή, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τις ιστορικές σήραγγες Cu Chi, ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων στοών έκτασης 250 χλμ, περίπου 70 χλμ. από την πόλη Χο Τσι Μινχ, που δημιούργησε και χρησιμοποίησε στον αγώνα του ο βιετναμέζικος λαός.

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε ένα κέντρο αποκατάστασης και εκπαίδευσης παιδιών με αναπηρία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, από τα 250.000 παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση και αγωγή, αυτή τη στιγμή σε κάποια δημόσια ή ιδιωτική δομή πηγαίνουν το πολύ 20.000 παιδιά.