Την χθεσινή ένταση στην Κρήτη και την επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη, σχολίασε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας ότι το «σύνθημα “κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο” προσβάλλει τη νοημοσύνη μας καθώς αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα και φυσικά και στο Λασίθι γίνεται μία συστηματική παρέμβαση για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Μιλώντας Στο Κόκκινο ανέφερε: «Φυσικά, υπάρχουν τεράστια κενά και δεν μπορούν να καλυφθούν όλα άμεσα, πρέπει να γίνουν αφού καθοριστούν οι προτεραιότητες, αλλά επ’ ουδενί δεν μπορούμε να μιλάμε για συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και συρρίκνωσης ενός νοσοκομείου.

Οι τοπικισμοί και οι παραγοντισμοί στο Λασίθι τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσαν τις στρεβλώσεις στην οργάνωση των εκεί δομών της δημόσιας Υγείας αλλά είναι απολύτως προβληματικά και έξω από κάθε λογική κοινωνικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης όσα διαδραματίστηκαν χτες.

Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια και την απευθείας επικοινωνία και ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ουσία της πολιτικής και των μέτρων που παίρνουμε, πρέπει να επικοινωνήσουμε καλύτερα και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ, καθώς δίνουμε μάχη με το χρόνο και τις αντοχές των ανθρώπων».

Και πρόσθεσε: «Το σχέδιο ανάταξης της δημόσιας Υγείας είναι σε εξέλιξη, για πρώτη φορά έχουμε ανακόψει την τάση των τελευταίων χρόνων για μείωση των προϋπολογισμών και γίνονται προσλήψεις, τόσο μόνιμες όσο και επικουρικού προσωπικού, αλλά και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, μέσω της αξιοποίησης 25 εκατ. ευρώ από κονδύλια της Ε.Ε. θα προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι και λοιπό προσωπικό για να ενισχυθούν οι δομές Υγείας κοντά στις μεγάλες δομές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ.Ξανθός υπολόγισε σε πάνω από 20.000 τις κενές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και σημείωσε ότι φέτος θα προσληφθούν 3.500 μόνιμο προσωπικό, για πρώτη φορά από την περίοδο 2010-2011.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της παρέμβασης στο ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας πως ήταν η «επιτομή της διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με συμφέροντα και ΜΜΕ» και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μην συνεχίσουμε να παρέχουμε ασυλία στη φαυλότητα.

Για το μείζον πρόβλημα της έλλειψης κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ο κ.Ξανθός έκανε λόγο για «συνειδητή προσπάθεια να βγει άκυρος ο διαγωνισμός κάτι που αποτράπηκε με την αλλαγή διοίκησης στο ΚΕΕΛΠΝΟ».