«Η ημέρα συμπλήρωσης 72 χρόνων από τη Σφαγή του Δίστομου κατά την οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής προχώρησαν σε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά άμαχου πληθυσμού, ως απάντηση στην αντίσταση του ελληνικού λαού, υπενθυμίζει ότι ο ναζισμός έχει και στην πατρίδα μας συνδεθεί με τη βαρβαρότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όπως τονίζει ο υπουργός:

«Η διεθνής κοινότητα, όπως αναδύθηκε μετά το θρυμματισμό του καθεστώτος που είχε επιβάλλει ο εθνικοσοσιαλισμός στην Ευρώπη, διατηρεί ως έναν από τους πρωταρχικούς, καταστατικούς στόχους της την προστασία και εμπέδωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη της συνύπαρξης των λαών». Και ο κ. Παρασκευόπουλος καταλήγει:

«Η σύγχρονη αντίληψη για τις σχέσεις αμοιβαίας ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών έχει ως πυρήνα της την ευθύνη και τη δέσμευση για την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους. Αυτή η ευθύνη αυτονόητα και κατεξοχήν αφορά και την αποκατάσταση των δικαίων των θυμάτων των απαράγραπτων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».