Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού  Αλέξη Χαρίτση και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτύπωση της προόδου που έχει συντελεστεί πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν τη συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης επανέλαβε την πάγια θέση της ΚΕΔΕ ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-20 και υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής των έργων.

Παράλληλα, επισήμανε στον κ. Χαρίτση τη σημασία  υποστήριξης  των  μικρών Δήμων (ορεινών, νησιωτικών, απομακρυσμένων) για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός  Οικονομίας  ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ πως σε σχέση με τη συμμετοχή των μικρών Δήμων στο ΕΣΠΑ, πρόκειται άμεσα να υπογραφεί ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, που θα προβλέπει την υποστήριξη  των μικρών Δήμων αναφορικά με την ωρίμανση των έργων και την υποβολή των αιτήσεων Χρηματοδότησης, από το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως θα επιταχύνονται οι διαδικασίες  για τον προσδιορισμό ενός πακέτου για την υλοποίηση έργων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, εντός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, με φορέα εφαρμογής την ΕΕΤΑΑ.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, επιταχύνονται και οι διαδικασίες για την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης για την υλοποίηση των έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» που αφορούν τους Δήμους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:«Η συνάντηση μας με τον κ. Χαρίτση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Επισημάναμε για άλλη μία φορά πως για εμάς είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Πληροφορηθήκαμε πως με σχετική ΚΥΑ ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα στηριχθούν ουσιαστικά οι μικροί Δήμοι, ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ. Αναμένουμε να δούμε και στην πράξη τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης, μέσω ΕΣΠΑ, δημοτικών έργων».