Για στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιπέσει η Νέα Δημοκρατία και όλες οι δυνάμεις που τέτοια εποχή πριν από ένα χρόνο είχαν συστήσει το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.

Όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός, η αντιπολίτευση δεν μπορεί πλέον να καταλογίσει, όπως έκανε το καλοκαίρι του 2015, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδιάζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όμως παράλληλα δεν έχει και εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση.

Αναφερόμενος μάλιστα προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον προειδοποίησε πως με την τακτική του να μην καταθέτει καμία θετική πρόταση κινδυνεύει να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε κόμμα διαμαρτυρίας, όπως χαρακτήριζαν τα άλλα κόμματα τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια.

«Ούτε ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να πιστέψει πως το ασφαλιστικό της χώρας ξώκειλε τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για “λεηλασία” των ασφαλιστικών ταμείων τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σημείωσε ακόμα ότι είναι δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας να ζητά εκλογές, αλλά από τη στιγμή που η ΝΔ όπως είπε δεν έχει εναλλακτική πρόταση, είναι φανερό ότι σκοπός της «δεν είναι να φέρει κάτι καλύτερο για τον τόπο», αλλά «να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις, κάποιοι αγωνιούντες εκδότες και καναλάρχες που βλέπουν όχι τη χώρα να καταστρέφεται, αλλά όλο το σύστημα διαπλοκής που τους συντηρούσε να καταστρέφεται».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε εντολή επειδή δεν πέτυχε όλα όσα ήθελε, αλλά ότι είχε μια συμφωνία δύσκολη που μπορούσε να υλοποιηθεί.

«Η δέσμευσή μας στον ελληνικό λαό ήταν ότι θα εφαρμόσουμε αυτή την συμφωνία αλλά δεν θα υποχωρήσουμε σε νέες παράλογες απαιτήσεις. Ότι ανέλαβε η κυβέρνηση την δέσμευση να στηρίξει τους πιο αδύναμους. Αυτές είναι οι κοινωνικές δυνάμεις στις οποίες στηριζόμαστε», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Έχουμε ήδη καταφέρει να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, τους δανειολήπτες που είδαν τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται .Με το ασφαλιστικό προχωράμε σε μια νέα μεταρρύθμιση χωρίς να κοπεί ούτε ένα ευρώ από κύριες συντάξεις. Αυτό δεσμευθήκαμε και αυτό κάνουμε. Σας θυμίζω ότι όταν κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο μιλήσατε για μονομερή ενέργεια. Αυτή είναι η αγωνία σας ότι δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ανορθολογικό, κοινωνικά άδικο, δαιδαλώδες και πελατειακό, ενώ μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης ήταν αδύνατο να επιζήσει χωρίς βαθιά μεταρρύθμιση, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα, αποσκοπούμε στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος βιώσιμου που θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και ταυτόχρονα αυτό θα γίνεται με κοινωνική δικαιοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη και την δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.