Σε λίγη ώρα, στη σκιά δύο πολύ σημαντικών γεγονότων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συναντάται με τον πρωθυπουργό. Στις 10 το πρωί, Παπανδρέου και Προβόπουλος θα συζητήσουν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με αφορμή και την έναρξη των συζητήσεων για τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank, αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών, υπό το βάρος των πιέσων της τρόικας και των αστοχιών στον προϋπολογισμό.

Γεγονός είναι ότι ο Γιώργος Προβόπουλος έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ των συγχωνεύσεων στις τράπεζες. Ο έμπειρος τραπεζίτης εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθούν μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η πορεία υλοποίησης της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, ο διοικητής της κεντρικής μας τράπεζας έχει -ουκ ολίγες φορές- εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία των δημοσιονομικών και για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δεδομένης και της διογκούμενης μαύρης τρύπας στα δημοσιονομικά.