Το θέμα που θα εξεταστεί στη σύσκεψη που συγκαλεί αύριο το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπουργός Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υφυπουργός Δημήτρης Δόλλης αφορά σε μία καταγραφή της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Λιβύη στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα.

Στη συνέχεια ο υπουργός θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Η σύσκεψη, όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι 11 ελληνικών εταιρειών (που δραστηριοποιούνται ήδη στη Λιβύη στον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα), καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου, λαμβάνει χώρα στις παραμονές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι (1-2 Σεπτεμβρίου) για τις εργασίες της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Οι εξελίξεις στη μετα-Κανταφική Λιβύη, οι ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού και η αποκατάσταση των βασικών υποδομών της χώρας, θα είναι το θέμα της συνόδου των «φίλων της Λιβύης», όπου θα λάβει μέρος επίσης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

Η Ελλάδα είχε υπογραμμίσει από νωρίς την ανάγκη τερματισμού της αιματοχυσίας, ενώ έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Η επανένταξη της Λιβύης στην ενεργειακή αγορά εξάλλου, εκτιμάται ότι – εφόσον αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα – θα χρειαστεί 6-18 μήνες.