Για μάχη μέχρι τελικής πτώσεως ετοιμάζονται στη Νέα Δημοκρατία ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή. Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εμφανιστεί… φειδωλός στις μομφές του κατά τόσο της σημερινής όσο και της τέως ηγεσίας της Συγγρού και ετοιμάζονται για επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να αντιμετωπίσει επί της αρχής τον πρωθυπουργό θεσμικά και να μην επιτρέψει στο μέτρο του δυνατού να φύγει η μπάλα στην εξέδρα από τα αδιέξοδα που καλείται να αντιμετωπίσει το Μαξίμου στο προσφυγικό και τη φοροκαταιγίδα που φαίνεται πως φέρνει η άρον άρον συμφωνία για την αξιολόγηση. Ενδεικτικό είναι ότι κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία στις δεδομένες συνθήκες έκανε λόγο για «προπέτασμα καπνού». Ωστόσο, μετά τις κυβερνητικές διαρροές για φακέλους και υποθέσεις που αγγίζουν την κορυφή της γαλάζιας πυραμίδας, στον τρίτο όροφο της Συγγρού είναι έτοιμοι και για… λασπομαχία.

«Έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ τους φακέλους του» σημειώνουν με νόημα στο ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται έτοιμος να επιστρέψει τα βέλη με συγκεκριμένες υποθέσεις υπουργών της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινή γνώμη. Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί για το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα αποτελέσματα της γαλάζιας έρευνας είναι «φτωχά», χωρίς να μπορεί να αποκλείσει κανείς τυχόν «κρυφούς άσους» στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία για «αντιδημοκρατικό κατήφορο» έχει προκαλέσει η υιοθέτηση – και επομένως νομιμοποίηση – προϊόντων υποκλοπής από την ΕΥΠ που αφορούν στη συνομιλία ενός δημοσιογράφου με τον εκπρόσωπο Τύπου ενός κόμματος. Γαλάζια στελέχη μετά την πρακτική αυτή του Μαξίμου και της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, έκαναν λόγο για δείγματα που ενισχύουν τις κατηγορίες προς το Μαξίμου για «καθεστωτισμό».