Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τις αιματηρές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό στις Βρυξέλλες, που οδήγησαν στο θάνατο 21 ανθρώπους.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος εξέφρασε προς τον Βασιλέα Φίλιππο του Βελγίου τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των αθώων θυμάτων των σημερινών ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και τα αισθήματα αλληλεγγύης του Ελληνικού Λαού προς τον Βελγικό Λαό για τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, οι οποίες προσβάλλουν την Ευρώπη και τις δημοκρατικές της αξίες καθώς και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο σύνολό τους.

ΣΥΡΙΖΑ

Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη των Βρυξελλών αποτελεί επίθεση στις αξίες της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού, αξίες θεμελιώδεις για την ιδέα της Ευρώπης. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο λαό του Βελγίου. Τούτες τις δύσκολες ώρες για ολόκληρη την Ευρώπη, η κινητοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να μην επικρατήσει ο φόβος, το μίσος και ο ρατσισμός, καθίσταται επιτακτική. Η τρομοκρατία και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός μπορούν και πρέπει να ηττηθούν με την ενεργοποίηση ενός διεθνούς κινήματος για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

ΑΝ.ΕΛ.

Μαύρη Τρίτη σήμερα για τις Βρυξέλλες, πόλη σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη από τα αποτρόπαια τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό της Βελγικής πρωτεύουσας που σκόρπισαν το θάνατο, τον τρόμο και τον πανικό. Είναι η δεύτερη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη μετά από εκείνη στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.

Δυστυχώς η τρομοκρατία είναι μια ύπουλη απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες του Δυτικού κόσμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε συγκλονισμένοι από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον βελγικό λαό που δοκιμάζεται σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΝΔ

Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και το φίλο βελγικό λαό, που σήμερα πενθεί. Πενθούμε και εμείς μαζί τους. Οι στυγνές δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι χτύπημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι χτύπημα και στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουν με τραγικό τρόπο τις μεγάλες απειλές και προκλήσεις μιας δύσκολης εποχής. Η πάταξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών είναι ζωτική ανάγκη και προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Οφείλουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε – και στην πατρίδα μας – τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης: Την ασφάλεια και την ελευθερία.

Ποτάμι

Η Ευρώπη, αυτή τη φορά η καρδιά του μηχανισμού της ΕΕ, βίωσε με οδύνη ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα. Σ’ αυτό τον παράλογο πόλεμο εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι με τους Ισπανούς, τους Γάλλους, τώρα με τους Βέλγους, με όλους εκείνους που είναι πιθανά θύματα ενός ημιπαράφρονα φανατικού επειδή γεννήθηκαν ή ζουν ή επισκέπτονται περιοχές και χώρες όπου «κατοικεί ο διάβολος».Η θλίψη και η οργή της Ευρώπης πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένη δράση εναντίον όλων των πυρήνων που γεννούν τρόμο.Ο φόβος των κληρονόμων του Διαφωτισμού πρέπει να μετατραπεί σε Ορθό Λόγο που θα αποδώσει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά ευθύνες. Και θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά σε φωνές μίσους που ευνοούν χυδαία ένστικτα σαν αυτά των μακελάρηδων. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη νίκη τους. Και δεν πρέπει να τους την χαρίσουμε.Διότι έχουμε επιλέξει τον Πολιτισμό από τη Βαρβαρότητα.Οι άνθρωποι του Ποταμιού εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη στους συγγενείς των θυμάτων. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε ό,τι χρειαστούν.

ΚΚΕ

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τέτοιες επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας και τον εκφοβισμό του λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας «ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί, πρέπει να εμποδίσουν τέτοιες εξελίξεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής «μυρίζει μπαρούτι», ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών οξύνονται επικίνδυνα».

Δημοκρατική Αριστερά

Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες και τα θέματα ασφαλείας και βεβαίως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από σήμερα σε όλη Ευρώπη, συνεπώς το ελληνικό κοινοβούλιο, επειδή συνεδριάζει αυτή την στιγμή, πρέπει να εκφράσει την εντονότατη ανησυχία για το τι συμβαίνει, και βεβαίως ευχόμαστε να μην υπάρχουν άλλα θύματα. Στις οικογένειες των θυμάτων εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Στην δημοκρατική Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η μισαλλοδοξία. Ομόφωνα και απερίφραστα καταδικάζουμε τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, είπε ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Βουλή.

Λαϊκή Ενότητα

«Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποτρόπαιες επιθέσεις στις Βρυξέλλες, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Βελγικό λαό και τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει η Λαϊκή Ενότητα σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Λαϊκή Ενότητα επισημαίνει επίσης ότι «η απάντηση στην βαρβαρότητα των φανατικών τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να είναι η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία, τα κλειστά σύνορα, ο περιορισμός των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί στη Μέση Ανατολή. Αυτό που χρειάζονται τώρα όσο ποτέ οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν είναι η ενίσχυση των ακροδεξιών και νεοφασιστικών αντιλήψεων, αλλά ο παλλαϊκός αγώνας για περισσότερη δημοκρατία, για περισσότερη δικαιοσύνη, για προοδευτικές εξελίξεις και κυρίως ο αγώνας για φιλειρηνικές πολιτικές δικαιοσύνης και δημοκρατικής σταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορεί να ανακόψουν τα κύματα των προσφύγων».