ψψψαντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όσο και για την οικονομία», τόνισε ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ και πρώην υπουργός, Σταύρος Δήμας, σε ομιλία που πραγματοποίησε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τελετής για την 64η απονομή των εφετινών βραβείων Ευποιίας των πέντε Ροταριανών Ομίλων της πόλης.

Ο κ.Δήμας, είπε ότι η επιτυχία του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής εξαρτάται από δύο παράγοντες –από τη μία τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και από την άλλη την αύξηση του ΑΕΠ, προειδοποιώντας ότι «αποτυχία σε ένα από τα δύο αυτά σκέλη σημαίνει αποτυχία όλης της πολιτικής προσαρμογής».

«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις, χρειάζεται νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα τονώσουν την απασχόληση, θα αναθερμάνουν την αγορά, θα κινητοποιήσουν τον ανταγωνισμό και θα συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους», είπε ο πρώην Επίτροπος, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «επενδυτικές ευκαιρίες υπήρχαν και υπάρχουν, παρά την κρίση. Διευκρίνισε δε ότι αυτό που έλειπε και λείπει, είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να παράγουν καρπούς, ένα περιβάλλον σταθερό, υγιές, με ξεκάθαρους κανόνες, με κίνητρα που ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών».

Ο κ.Δήμας κατέληξε επισημαίνοντας ότι «αδράνεια, καθυστερήσεις, παλινωδίες και αρρυθμίες έχουν φέρει την ελληνική οικονομία στα όρια της αντοχής της» και απηύθυνε έκκληση για «ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα θέσει το πλαίσιο και θα αποτελέσει τον οδηγό εφαρμογής δέσμης αλληλένδετων μέτρων, πολιτικών και δράσεων, με στρατηγικούς και επιμέρους στόχους και προτεραιότητες εφαρμογής σε βραχυχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα».

Στο πλαίσιο των βραβείων Ευποιίας τιμήθηκαν μεταξύ άλλων η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα 90 χρόνια μεγάλης και συνεχούς προσφοράς της στην ανάπτυξη και στον πολιτισμό του τόπου, η διεθνής οργάνωση Α21 για την ανθρωπιστική της δράση και για την κατάργηση της εμπορίας ανθρώπων και ο Ελληνικός Σύλλογος «Θαλασσαιμίας».