Δεν είναι παρατηρητές, όπως δυστυχώς έκαναν χθες -και μάλιστα σε μείζονα εθνικά θέματα- κι έχουν υποχρέωση, κατηγορηματικά και σθεναρά να τονίζουν και να αναδεικνύουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις, σχολίασε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχετικά με τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη.

Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσθέτει στην ανακοίνωσή της και τα εξής: «Οφείλουν δε να πορευτούν χωρίς συμψηφισμούς, υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, σύμφωνα με την εθνική γραμμή. Όπως επίσης έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον χαμηλοί τόνοι σε επικοινωνιακές κινήσεις την ώρα που εντείνονται φαινόμενα φίμωσης στον Τύπο».

Αιχμές διατυπώνονται για τη στάση της Τουρκίας η οποία καλείται να αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, να σεβαστεί τους κανόνες και τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε τη στάση των ευρωπαίων ηγετών και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι «τόσο η Ενωμένη Ευρώπη, όσο και η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν μπορούν να καταστούν όμηροι των παζαριών, των σχεδίων, των αδιεξόδων και της διπλής στρατηγικής της Τουρκίας. Και η κυβέρνηση είναι ώρα να καταστήσει αυτό σαφές προς κάθε κατεύθυνση».

Επίσης καταλόγισε σημαντικές ευθύνες για «τη κατάσταση στη χώρα μας και ειδικά στην Ειδομένη [που], έφτασε στο απροχώρητο. Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των ελλήνων πολιτών προς τους πρόσφυγες, δεν μπορεί πια να κρύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και την απουσία του κράτους. Οι ευθύνες έχουν την υπογραφή τους».