Από τις 12:10 είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Προσφυγικό, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο σε κλίμα καχυποψίας.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους.

Για περίπου δύο ώρες, ο Πρωθυπουργός απαντούσε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των Πολιτικών Αρχηγών επί των στοιχείων που τους παρέδωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα η Κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων φιλοξενίας και ξέσπασε η πρώτη κόντρα ανάμεσά τους με τον Πρωθυπουργό να απαντά πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακολουθούμε τη Συνθήκη της Γενεύης. Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Να κλείσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία».

Με έναν δεκάλογο προτάσεων μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία κατέθεσε στον διάλογο και πρόταση για συγκρότηση Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης, σημειώνοντας πάντως ότι «είναι μείζον να γίνει συζήτηση επί του Προσφυγικού, διότι πρέπει να προετοιμάσουμε τις θέσεις της χώρας για την Σύνοδο Κορυφής»

Απο την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης ξεκαθάρισε στους αρχηγούς «αν δεν αποφασίσουμε Οικουμενική Κυβέρνηση, εγώ δεν συζητάω για το Προσφυγικό».

Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σε ψηφοφορία το αίτημα Λεβέντη, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Στο διάλλειμα που ακολούθησε κι ενώ οι αρχηγοί βρίσκονταν στον διάδρομο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στράφηκε προς το μέρος τους, λέγοντας «Δεν σας νοιάζει η Ελλάδα; Όλα τα άλλα τα λύσαμε και θέλετε να συζητήσουμε μόνο για Προσφυγικό; Γιατί δεν δεχθήκατε την πρόταση μου;».

Πηγές από την Ένωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση.