Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ξεκίνησε τον κύκλο των διήμερων επαφών του (σήμερα και αύριο) στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις 12:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και στις 13:00 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Για το απόγευμα, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις με τους επιτρόπους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πιέρ Μοσκοβισί και με τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι και Γίρκι Κατάινεν.

Το προσφυγικό είναι στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων του αρχηγού της ΝΔ, ενώ θα συζητηθούν και οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η πορεία της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης.

Οι συνεργάτες του λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δημιουργήσει την πεποίθηση ότι θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής, όχι όμως δεδομένος. Πρώτη μέλημα του προέδρου της ΝΔ είναι να αποτραπεί το κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι να ασκηθεί από την ΕΕ πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Τρίτος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα που είναι αντιμέτωπη με δύο κρίσεις ταυτόχρονα, την οικονομική και την προσφυγική. Το στίγμα που επιθυμεί να δώσει στις συναντήσεις του με τους ηγέτες και τους αξιωματούχους ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι πιστεύει στην Ευρώπη, αλλά επιθυμεί και την ανανέωσή της, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, δημοκρατική και ανθρώπινη.