Την επίσημη πρώτη του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων αξιωματούχων ξεκινάει από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ντεμπούτο του ωστόσο στα ευρωπαϊκά σαλόνια δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, καθώς ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις για συναίνεση στην κυβέρνηση στο μέτωπο της αξιολόγησης, αλλά και με πολιτικές δυνάμεις εντός του ΕΛΚ που υιοθετούν την πιο σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας στο μέτωπο του προσφυγικού.

Το μήνυμα για συναίνεση στο Ασφαλιστικό και τα λοιπά ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης αλλά και τις θέσεις για το προσφυγικό έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των 27 κρατών μελών, από όπου επιχείρησε να στείλει σαφές μήνυμα στους ομογάλακτούς του πως δεν προτίθεται να συναινέσει σε ένα μείγμα πολιτικής με το οποίο διαφωνεί ριζικά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό είναι μόνη της.

‘Ενα πρώτο στίγμα των προθέσεων του ΕΛΚ για τα δύο μεγάλα μέτωπα του προσφυγικού και της αξιολόγησης αναμένεται να λάβει ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Κουμουτσάκο, τον διευθυντή του, Μακάριο Λαζαρίδη και τον έχει ένα καταρτίσει ένα κυριολεκτικά εξανλτητικό πρόγραμμα με μπαράζ συναντήσεων με ευρωπαίους αξιωματούχους, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΕΛΚ.

Στο μέτωπο του προσφυγικού, ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να προβάλλει εκ των προτέρων τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου υπογράμμισε ότι “το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση”. Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ολιγωρίες, επιμένοντας ωστόσο ότι το προσφυγικό αποτελεί μείζον εθνικό και ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο οφείλει να αντιμετωπιστεί. «Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

«Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει δύσκολο έργο καθώς απέναντί του εκτός από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που τάσσονται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, θα έχει και τις ακραίες φωνές εντός του ΕΛΚ που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων και της αποπομπής της χώρας από τη Σένγκεν, όπως ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό και την αξιολόγηση, η βασική θέση με την οποία ταξιδεύει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι δεν δύναται να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μία για τα δύσκολα μέτρα της συμφωνίας του Αυγούστου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το αντεπιχείρημα που θα επιστρατευθεί είναι πως η ΝΔ ψήφισε το μνημόνιο το καλοκαίρι και τώρα αρνείται να στηρίξει τα μέτρα του, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα και την πορεία της οικονομίας.

Ποιους θα συναντήσει ο Μητσοτάκης

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

10:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz.

12:30: Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker.

13:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt.

16:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici.

17:00: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis.

17:30: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα κ. Jyrki Katainen.

18:00: Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

10.00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul.

12:00 Συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. κ. Manfred Weber.