Όσο πιο κοντά φτάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή τόσο εντείνονται και οι πιέσεις, σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για το δημοσίευμα της Die Welt, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό «Έψιλον».

Τον τελευταίο καιρό , όπως και στην προηγούμενη διαπραγματευτική περίοδο, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των δημοσιευμάτων των οποίων οι πηγές δεν κατονομάζονταν, ως μέσο πίεσης προς τη χώρα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως το Grexit δεν έχει φύγει από μυαλό κάποιων που δεν δέχονται ότι απέτυχαν στο σχεδιασμό τους. «Το σενάριο Ελλάδα-αποικία χρέους, είναι καλά ριζωμένο στο μυαλό κάποιων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη αυτές οι φωνές ηττώνται και είναι δυσάρεστο την ανταπόκριση που βρίσκουν τέτοιες φωνές στο εσωτερικό της Ελλάδας. Είναι λυπηρός ο τρόπος που αναπαράγονται αυτά τα σενάρια από μερίδα του Τύπου, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την προσπάθεια για να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, εθνικό θέμα μεγάλης σημασίας και στόχο που η κυβέρνηση προσεγγίζει με μεγάλο κόπο και σκληρή διαπραγμάτευση, στόχο στον οποίο θα βάλει όλες τις δυνάμεις της. «Γι΄αυτό καλέσαμε τα άλλα κόμματα προκειμένου να χαράξουμε μαζί την εθνική κόκκινη γραμμή», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση και προσπαθεί και έχει βρει, σε μεγάλο βαθμό, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί η εξοικονόμηση του 0,8% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό σύστημα. «Το χαρακτηρίζουμε εθνικό θέμα γιατί πρέπει και η νεολαία να αναπνεύσει», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και για τις επόμενες γενιές. «Οφείλουμε να το λύσουμε εμείς σήμερα», είπε για το μέλλον του ασφαλιστικού και υπογράμμισε ότι η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ένα μέτρο που έχει στόχο να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Το σχέδιο που έχουμε θέσει προς διαπραγμάτευση και σε λίγο θα είναι και στη δημοσιότητα ως επίσημη θέση της κυβέρνησης, περίπου μετά από μία εβδομάδα, δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ για τις επικουρικές είπε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει μικρή μείωση. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να μην θιγούν οι συνταξιούχοι του σήμερα και του μέλλοντος είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το 0,8% του ΑΕΠ δεν θα φύγει από τις συντάξεις ενώ για το 0,4% η κυβέρνηση κάλεσε σε διάλογο και συνεννόηση τα κόμματα. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι μια σκέψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού είναι μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ενώ αναζητώνται και άλλοι τρόποι.