«Το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους δανειστές, μιας συμφωνίας που ήταν απαραίτητη, όταν το 55% του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, δηλαδή περί τα 2,5 δις ευρώ το χρόνο, προέρχεται από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις» ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η συμφωνία έχει «και επώδυνες επιπτώσεις, κυρίως φορολογικές, τις οποίες πρέπει να απαλύνουμε». Αναφερόμενος στα θέματα της φορολόγησης των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε, ότι «οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση» ενώ εκτίμησε ότι το βιβλίο εσόδων-εξόδων είναι απαραίτητο, διότι εάν υπολογιστεί το πραγματικό κόστος της αγροτικής παραγωγής, τότε δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη.

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, είπε ότι οι όποιες αλλαγές, θα πρέπει να γίνουν σε βάθος πενταετίας και να συνδεθούν με τα εισοδήματα.

Για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, ο κ. Αποστόλου είπε ότι η φορολόγησή τους θεσμοθετήθηκε το 2013, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που εισήγαγε το αφορολόγητό τους μέχρι του ποσού των 12000 ευρώ.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, παρατηρώντας πως δεν κατέθεσε προτάσεις, αν και της είχε ζητηθεί – κάλεσε δε, όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του.

«Πρόκειται για άρθρα που δεν θίγουν τον αγροτικό κόσμο και ρυθμίζουν θέματα τα οποία έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.