Η ανάληψη από τον κ. Νίκο Φίλη του χαρτοφυλακίου της Παιδείας και των Θρησκευμάτων έφερε έντονο προβληματισμό στους κόλπους της εκκλησνίας. Και αυτό διότι ο κ. Φίλης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάιο είχε καταφερθεί με οξύτατες δηλώσεις κατά της μεταφοράς του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας σε νοσοκομεία και τότε έγινε ο πρώτος καβγάς ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν θέλησε να σχολιάσει χθες την υπουργοποίηση Φίλη, περιμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς και την αναμενόμενη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μαΐου είναι νωπές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης έκανε τότς λόγο για εμπόριο λειψάνων.

Ο κ. Ιερώνυμος, σε μία από τις ελάχιστες φορές που σχολίασε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, είπε: «Ακούγονται διάφορα σχόλια από διαφόρους, επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν. Γι’ αυτά θα μιλήσει η Ιστορία. Θα ήθελα όμως να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων και τα λόγια μάς έχουν κουράσει. Τα λόγια έφεραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, γιατί έλειψε ο Λόγος. Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια».