Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Υποδεχόμενος τον κ. Ομήρου, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και όλων των βουλευτών στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος ώστε να εφαρμοστεί το δίκαιο και να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κυπριακό ζήτημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε πως ο αγώνας του Κυπριακού λαού είναι ταυτόχρονα αγώνας του συνόλου του ελληνισμού και το Κυπριακό βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες για όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. «Γνωρίζουμε ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες, ευχόμαστε ωστόσο να προχωρήσουν» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Ομήρου, μετέφερε στον κ. Πετσάλνικο τις ευχαριστίες του συνόλου των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, «για τη σταθερή συμπαράσταση του ελληνικού λαού αλλά και ειδικότερα της Βουλής των Ελλήνων στον αγώνα των Κυπρίων, για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών μας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επίσημος εξέφρασε επίσης τη στήριξη του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και την αισιοδοξία του ότι αυτές θα ξεπεραστούν.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου τόνισε πως χρειάζεται να βρεθεί «μια λύση που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, να διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Κράτους και ασφαλώς και του κυπριακού ελληνισμού». Επεσήμανε όμως πως «η τουρκική αδιαλλαξία σε αυτή την διαδικασία παραμένει άκαμπτη και αμετακίνητη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ότι αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως η Κύπρος τοποθετείται υπέρ μια ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας «με δεδομένο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Πετσάλνικος απένειμε στον κ. Ομήρου, σε αναγνώριση της προσωπικής του διαδρομής και των αγώνων που έχει καταβάλει, το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο απεικονίζει τον Περικλή, τον χαρισματικό πολιτικό της αρχαίας Αθήνας, που πριν από 2.500 χρόνια θεμελίωσε τη δημοκρατία και ήταν από τους δημιουργούς του Χρυσού Αιώνα.