Ο Γ. Παπακωνσταντίνου «επιστρέφει» τη μομφή του Ε. Βενιζέλου ότι τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε να ενσωματώσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τις οποίες δεν είχε συμφωνήσει με την τρόικα. Αντιθέτως, υπογραμμίζει με έμφαση ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις είχαν συμφωνηθεί (!) σε πρώτο στάδιο πριν από τον ανασχηματισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία ενδεχομένως «χάλασε» αμέσως μετά! Επιπλέον, ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος ρίχνει λίγο αλάτι στις αμυχές του διαδόχου του λέγοντας ότι ο Ε. Βενιζέλος «έχει ήδη αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη δυσκολία του εγχειρήματος» αφού, όπως προσθέτει με νόημα, «πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά»… Κατά τ΄ άλλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», την πρώτη μετά την αποχώρησή του από την πλατεία Συντάγματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική ενώ θα είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές ενώ υπογραμμίζει ότι ο δρόμος για την υπέρβαση της κρίσης «θα είναι μακρός και δύσκολος» .

Ο νυν υπουργός Περιβάλλοντος τονίζει ότι «δεν υπάρχει σημαντικότερος αυτή τη στιγμή στόχος από το να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή, να συνεχίσει να λειτουργεί και να μη χρειαστεί να βιώσει τις επιπτώσεις μιας στάσης πληρωμών», ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των μέτρων.

Όσο για τη συμβουλή που έδωσε στον Ευ. Βενιζέλο, ο Γ.Παπακωνσταντίνου λέει:
«Δεν δίνω συμβουλές σε συναδέλφους. Στον Βαγγέλη Βενιζέλο μετέφερα την εμπειρία μου, τα προβλήματα που αντιμετώπισα και τους τρόπους με τους οποίους επεχείρησα να τα αντιμετωπίσω. Πιστεύω ότι έχει ήδη αντιληφθεί από πρώτο χέρι τη δυσκολία του εγχειρήματος- πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις πραγματικά- και χειρίζεται ήδη τα θέματα όσο καλύτερα γίνεται, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών. Εξάλλου τα θέματα της οικονομικής πολιτικής τα παρακολουθούσε και τα γνώριζε από πριν καλά, γι΄ αυτό και η μετάβαση δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα εικοσιτετράωρα για να ολοκληρωθεί».